A harmonika világa
Kultúra
2022. febr. 2.

A harmonika világa

A harmonika világába nyerhettek betekintést a fiatalok az Olvasóban. Egy zenei utazásra invitálták a gyerekeket. Interaktív módon ismerkedhettek meg ezzel a különleges hangszerrel.

Harmonika, fuvola és énekszó töltötte be tegnap délután az Olvasó színháztermét. A formáció ezzel az ifjúsági koncerttel több megyében járt már. A háromtagú együttes jóvoltából egy zenei utazás keretein belül a fiatalok jobban megismerkedhettek a különböző országok szerzőivel. Így például Beethoven egyik ismert műve is felcsendült. Ezzel a sorozattal öt éve járják az országot. Úgy állították össze a műveket, hogy minél vegyesebb és színesebb legyen a repertoár. Egyre többen érdeklődnek a harmonika iránt, így kisebbfajta reneszánszát éli az oktatás.

„Nagyon sokan úgy jönnek oktatásra, hogy a szülők, nagyszülők játszottak ezen a hangszeren. Van egy generációs hozománya ennek a dolognak. Azt gondolom, hogy sok népnek a zenéjét képviseli ez a hangszer. Mi Baranya megyéből jöttünk, ott a horvátoknak, szerbeknek fontos hangszere, vagy éppen a magyarországi svábságnak is. Hozzám is nagyon sokan jönnek azáltal, hogy német zenét szeretnének tanulni. Én úgy gondolom, hogy ezek mind támogatják ezt a hangszert” - mondta Kéméndi Tamás, harmonika tanár.

A harmonika nagyon sokoldalú hangszer. Könnyű-, komoly-, nép- és tánczenét is lehet vele játszani. Úgy funkcionál, mint egy kis zenekar, így egyedül is megállja a helyét a színpadokon. Az interaktív foglalkozások sikeressége abban rejlik, hogy a gyerekek folyamatosan válaszolhattak kérdésekre, emellett énekelhettek és táncolhattak is. A fiatalok nagyon érdeklődőek az ilyenfajta előadások iránt.

„Én azért szerettem volna eljönni, mert minden előadásra nagyon kíváncsi vagyok. Ahogy az elsőt is láttam, nagyon jó volt, és szeretnék mindegyikre eljönni” - nyilatkozta Simon Merse.

Ezt az előadást következőnek majd márciusban, Heves megyében tekinthetik meg az érdeklődők. Ennek a formációnak itt vége szakad, ők ugyanis csak az ifjúsági koncertsorozat lebonyolítása kapcsán álltak össze. Azonban a tagok továbbra is a tanítás és a zene szeretetét hirdetik majd a tanítványaik között.