Előadást tartottak a Városházán. Az oktatáson az automata defibrillátor működését mutatták be
Város
2024. ápr. 25.

Előadást tartottak a Városházán. Az oktatáson az automata defibrillátor működését mutatták be

Az automata defibrillátor működésével ismerkedhettek ma a Városházán azok a dolgozók, akiknek a munkahelyére kikerültek az életmentő készülékek.

A sikeres életmentés elengedhetetlen feltétele egy defibrillátor alkalmazása újraélesztés során. Korábban beszámoltuk arról, hogy Ózdon már nyolc életmentő készülék található a város különböző forgalmas pontjain. Az újraélesztő eszközzel rendelkező intézmények munkatársainak szerveztek ma oktatást a Városházán. Az eseményt Janiczak Dávid polgármester nyitotta meg.

„Azért is fontos egyébként erről sokat beszélni, mert lehet, hogy nyugalmi állapotban tudjuk, bárki felsorolná most hogy hogy kell csinálni, vagy mik a lépések, de azért ott a vészhelyzet, hogyha ne adj isten bekövetkezik, akkor sokkal nehezebb tiszta fejjel gondolkodni” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az életmentő készülék elektromos impulzus segítségével hivatott visszaállítani a szív normál ritmusát.

„Hirtelen szívmegállás során döntő, hogy mennyi időn belül kerül sor az elektromos sokknak a leadására. Az idő múlásával a túlélésnek az esélye nagyon nagy százalékban romlik. Szám szerint percenként tíz százalékkal, tehát egy perc alatt tíz százalékkal kevesebb az esély, és ezért nagyon lényeges, hogy a hirtelen keringés leállás pillanatában, minél közelebb legyenek ezek a készülékek, a defibrillátorok” - hangsúlyozta Pál Tibor, az Ózd Mentőállomás mentőtisztje.

A defibrillátorok magyar, angol és német nyelven is adnak utasításokat, illetve ábrák is segítik a készülék használatát. Az oktatáson közel harmincan vettek részt.

„Szerintem nagyon nagyon hasznos volt. Nemcsak nekem, hanem mindenkinek, aki olyan helyen dolgozik, ahol sok ember megfordul, mert bármikor előfordulhat egy olyan helyzet, amikor ezt az eszközt használni kell, és valakit újra kell éleszteni” - nyilatkozta Jakab Krisztina, az ÓMÉK dolgozója.

A Szív City elnevezésű ingyenesen letölthető applikációból tájékozódhatunk arról, hogy országszerte hol találhatók defibrillátor készülékek. A program térképen jelöli az eszközök pontos helyét, címét és az adott intézmény nyitvatartási idejét.