Halált okoztak
Hírek
2022. febr. 7.

Halált okoztak

Ítélet született a még 2018-ban Susa határában egy lakókocsiban élő pásztor megölésével vádoltak ügyében. Tíz év szabadságvesztést és négy-négy év javítóintézeti nevelést kaptak.

Még 2018. augusztus 29-én délután három fiatal elment egy Ózd-Susa településen lévő lakókocsihoz, melyet akkor egy tehénpásztor használt. Beszélgetni kezdtek, majd a férfi borért küldte a vádlottakat. Miután visszatértek, a sértettel együtt szórakozni, italozni kezdtek, ennek folytán a sértett ittas állapotba került. Később a férfi kihajtotta a szarvasmarhákat egy közeli dombra, ahová a vádlottak is vele tartottak. Ekkor az első rendű vádlottnál volt a sértett másfél méter hosszúságú, öt centiméter átmérőjű pásztorbotja.

Nem sokkal később a társaság tagjai között vita támadt. Ekkor az elsőrendű vádlott  puszta kézzel, majd a pásztorbottal a sértettre támadt és többször fejbe vágta, illetve ököllel is több alkalommal megütötte, valamint a másod és harmadrendű vádlottak a náluk lévő karóval többször megütötték a sértett felsőtestét. Amikor a férfi a földre esett, a harmad rendű vádlott nagy erővel többször mellkason taposta.

A bántalmazást követően a vádlottak magára hagyták a férfit és elhagyták a helyszínt. Másnap reggel egy szomszéd észlelte a domboldalon szanaszét lévő állatokat, és amikor a sértettet nem találta a lakókocsiban, értesítette a munkaadóját, akinek a fia ment ki a területre és talált rá az elhunytra.

„A törvényszék a vádlottakat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében – az első rendű vádlottat kifosztás bűntettében is – bűnösnek mondta ki és az első rendű vádlottat tíz év szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltásra, míg társait négy-négy év javítóintézeti nevelésre ítélte. A törvényszék a büntetés kiszabása során figyelemmel volt az élet elleni és vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságára” - emelte ki dr. Majoros Tünde, a Miskolci Törvényszék sajtótitkára.

Az ügyész három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. Az elsőrendű vádlott enyhítés, a másodrendű vádlott felmentés, míg a harmadrendű vádlott mindkettőért fellebbezett. Az ítélet így egyelőre nem jogerős.