Idén is folytatódik
Kultúra
2022. febr. 25.

Idén is folytatódik

A sajtok világát ismerhették meg a résztvevők az NFÉ idei első tematikus estjén. A programon a kóstolás és a film sem maradt el. Márciusban egy cukrászmester lesz a vendég.

Különleges sajtok fogadták tegnap este a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark programjának résztvevőit az intézmény előterében. Az NFÉ idei első tematikus estjének középpontjába ugyanis ez a sokak által kedvelt termék került. Az ilyen jellegű rendezvények résztvevői már megszokhatták, hogy elsőként a témával kapcsolatban hallhatnak érdekes információkat. A beszélgetésbe pedig sokszor ők is bekapcsolódnak. A tegnapi est vendége Sándor Tamás sajtkészítő mester volt, aki már közel húsz éve foglalkozik sajttermeléssel. A jó termék előállításához természetesen a felhasznált tej minősége is kiemelten fontos.

„Van a vezérsajtunk, ami a bükki, hegyvidéki tehénsajt. Répáshután van a kárpáti borzderes és a magyar tarka állomány. Ott egy helyi gazdálkodó család termeli a tejet és ez a hegyi sajt főként ebből a tejből készül. Itt Ózd mellett is van, Csernelyben  egy család, akitől Jersey tejet veszünk át, és abból is készítünk sajtkülönlegességeket. A Jersey tehén tejének magas a zsírtartalma és abból nagyon finom, friss termékeket, lágy sajtokat és nemes penészes sajtokat is lehet készíteni” - mondta Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra tulajdonosa.
 
A vendégek Sándor Tamástól azt is megtudhatták, hogy a magyar sajtkultúra évszázados múltra tekint vissza. Voltak azonban olyan viharos történelmi időszakok, amelyek miatt a fejlődési folyamat olykor megtorpant. A Bükk-hegység északnyugati oldalán működő sajtmanufaktúrában egyébként svájci, hegyi típusú sajtkultúrát igyekeznek meghonosítani. Az elmúlt mintegy tizenöt évben ennek fogyasztása és kultúrája egyaránt felfutóban van. Egyik jele, hogy ez idő alatt több üzem is létesült az országban, ami azért is jó hír, mert így egyre több helyen állítanak elő magas minőségű termékeket. Továbbá a manufaktúrák a helyben való foglalkoztatás arányát is növelik és hasonlóan a borászathoz, a helyi mikroflórát erősítik. Az érdeklődők hamarosan újabb vendégekkel és újabb különlegességekkel ismerkedhetnek meg.

„A korábbi koncepcióból indultunk ki most is, amikor helyi termelőket hívtunk és mutattunk be a vendégeinknek. Idén tavasszal pedig a térségben, illetve a közvetlen régiónkban működő olyan helyi, minőségi termelőket hívunk el vendégnek, akik a saját területükön magas minőségben képviselik akár a sajtkészítés, vagy majd a későbbiekben fogják látni a vendégek a desszert készítés, vagy akár a kávékultúrát” - emelte ki dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Az este folyamán természetesen a kóstolásra is lehetőség nyílt, ezt követően a résztvevők pedig egy német filmdrámát tekinthettek meg. Az NFÉ tavaszi tematikus sorozata március 10-én folytatódik, amelynek Szó Gellért lesz majd a vendége. A fiatal cukrászmester két alkalommal is megnyerte az ország tortája versenyt. Március 24-én pedig a fekete arany, vagyis a kávé kerül fókuszba.