„Ne kérdezd, ki voltam” – Karády Katalin élete & művészete a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2022. máj. 6.

„Ne kérdezd, ki voltam” – Karády Katalin élete & művészete a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Karády élete & művészete címmel nyílt időszaki kiállítás a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. A tárlat egészen október 31-ig látogatható.

Berki Alex, az ÓMI Zenés Színház tagja énekelt örökzöld slágereket az ünnepélyes megnyitó résztvevőinek tegnap a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Az esemény meghívott vendégei ezúttal Karády Katalin életébe nyerhettek betekintést. Korábban Szeleczky Zitát ismerhették meg időszaki kiállítás keretében az érdeklődők. Mától kezdve pedig bárki számára látogatható az új tárlat. A rendezvényen elsőként Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szólt a jelenlévőkhöz, aki többek között felidézte első mozis élményeit, amikor még mindössze ötven fillérbe került egy belépőjegy.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy ebben az intézményben most már sokadik alkalommal találkozunk olyan kiállítás megnyitóján, amely rólunk szól magyarokról. Magyarokról a világban, magyarokról szűkebb hazánkban és magyarokról itt Ózdon” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Később Lovas Lajos a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezetője-igazgatója is köszöntötte a megjelenteket. Péter Zsolt színháztörténész, vagyis a kiállítás kurátora pedig sok mindent mesélt a színésznőről. Kiemelte, hogy Karády Katalin embersége a háború idején is megmutatkozott, amikor nem törődve a veszéllyel, életét kockáztatva üldözötteknek nyújtott segítséget.

„Az emberek többségének Karády Katalin a magyar filmek sztárja, a férfifaló díva, a végzet asszonya jut eszébe és sokkal kevesebb szó esik arról, hogy milyen volt Karády Katalin, az ember, aki olyan olyan volt mint mi. Szeretett, szenvedett, jó humora volt és minden allűrtől mentesen viselte ezt a sztárságot” - fogalmazott Péter Zsolt, a kiállítás kurátora, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet színháztörténésze.

A megnyitót követően a jelenlévők elsőként tekinthették meg a tárlatot. Többek között korabeli fotók, dokumentumok, újságcikkek idézik fel a múltat. Karády Katalin életének második felét, vagyis 39 évet emigrációban töltött. New Yorkban hunyt el. A kiállításon azokat a tárgyakat tárták a nagyközönség elé, amelyeket házvezetőnője Mohácsi Ilona hazahozott. Ezek egy része az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményébe került, de vannak magántulajdonban is darabok és installációkkal is igyekeznek bemutatni az életét. A művésznő több ruhája is látható az időszaki kiállítás darabjai közt. Az egyik  érdekesség az általa kötött csíkos sál is.

„Mindig nagy tisztelettel és csodálattal jövök ide. Nagyon jól fel van építve a megnyitó ünnepség, a kiállítás, a tárlatvezetés. Csodálatos, ahogyan a művésznőt megismerhettük a mai délután alkalmával” - nyilatkozta Zsuponyóné Újváry Mária.

A következő fél évben több program is társul majd a tárlathoz. A színésznő életének egy-egy korszakához kapcsolódó filmet is levetítenek. Az időszaki kiállítás relikviái pedig október 31-ig látogathatóak. Az eseményről az Ózdi Városi Televízió Kaleidoszkóp című magazinjának május 10-i adásában bővebb összeállítást is megtekinthetnek. A magyar hangosfilm hőskorának melódiái is felcsendültek este hat órától az NFÉ-ben. A Hyppolit és a többiek című koncerten Dániel Gábor operaénekes és Orbán Bori sanzonénekes által keltek életre ismert filmslágerek.