Üvegfal – Zenés felolvasószínház a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2024. jún. 21.

Üvegfal – Zenés felolvasószínház a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Zenés felolvasószínházat rendeztek az NFÉ csarnokában. Dobray Sarolta Üvegfal című regényének adaptációját Gryllus Dorka és Simon Kornél adta elő.

Az Üvegfal című zenés felolvasószínházra sokan kíváncsiak voltak. A Dobray Sarolta azonos elnevezésű regénye alapján készült adaptáció a férfi és nő között felbukkanó bántalmazó kapcsolatról szól.

„Soós Attila rendezőt kértük meg, hogy adaptálja a regényt, ő maga volt a dramaturgja. Értelemszerűen ez egy 350 oldalas regény, úgyhogy a kvintesszenciáját tudtuk csak belesűríteni az előadásba, de úgy érzem, hogy a lényeg így is benne van” - mondta Simon Kornél, színész.

A nézők érdeklődve nézték az események fejlődését. Léna és Péter, a darabban szereplő házaspár mindkét tagjának szemszögéből bemutatták a köztük lévő toxikus kapcsolat kialakulását.

„Azért nagyon jó Dobray Saroltának ez a regénye, mert mindenki kicsit magára ismer itt, ott, amott. Ezek általában egyszerű helyzetekből indulnak, mondjuk az egyik ember áttereget a másik után. Azt mondja a másik rosszul tereget. Tehát ilyen apró kis határátlépések. Persze ez nem egy toxikus kapcsolat attól még, de hogy hogyan jut el odáig, hogy már teljesen megsemmisül az egyik fél egy történetben” - fogalmazott Gryllus Dorka, színésznő.

A történet mondanivalójából szinte minden korosztály és társadalmi réteg okulhat, attól függetlenül, hogy valaki egyedülálló, vagy kapcsolatban él.

„A férfi, női szerepek, illetve a férfi, női kapcsolatoknak a témája korosztálytól függetlenül nyilván az adott életkornak megfelelően adaptálva egy nagyon fontos része kellene hogy legyen a mindennapi edukációnak, szocializációnak, és hogy minél mélyebben és részletesebben tudjunk, merjünk erről bátran beszélni” - nyilatkozta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Az előadás végén mindenki maga vonta le a darab adta tanulságokat. Rendkívül fontos, hogy felismerjük, ha elnyomás alatt, bántalmazó párkapcsolatban élünk.