Egy nappal fűtöttünk kevesebbet tavalyhoz képest, az átlaghőfok másfél fokkal hidegebb volt.
Város
2022. máj. 12.

Egy nappal fűtöttünk kevesebbet tavalyhoz képest, az átlaghőfok másfél fokkal hidegebb volt.

Kicsivel nőtt a lakosság hőfelhasználása az elmúlt időszak adataihoz viszonyítva. Ez derül ki az Ózdi Távhő Kft. által elkészített kimutatásból.

Csupán egy nappal fűtöttünk kevesebbet tavalyhoz képest, azonban a 2020-as esztendőhöz viszonyítva már két héttel csökkent a fűtési napok száma. Azonban az átlaghőfok most másfél fokkal hidegebb volt, amely eredményeként a hőfelhasználás mégis nőtt.

„Nyilván ez a felhasználóinkat úgy érintené, hogy többet kell fizetni, de ez nem így lesz, mert a májusi számlában a teljes havi hődíjat kiszámláztuk, ezt eddig nem tettük meg, csak félhavit számláztunk, most nem tudtuk megelőlegezni azt a gázt a felhasználóinknak, mint eddig. Ők csak az elszámoló számla után fognak fizetni. Így fizettek egy félhavival többet, ha többletfogyasztás lesz az biztos, hogy fogja kompenzálni.” - fogalmazott Halász Sándor az Ózdi Távhő Kft. ügyvezetője.

A lakosság a gáz árának emelkedéséből nem érzett semmit, ugyanis a vállalat azt szerződés szerint fix áron vásárolja. Többen nem tudják fizetni a szolgáltatás díját, ez rengeteg kiesést jelent a cégnek. A nehéz helyzetbe kerülteknek több módon igyekeznek segíteni. Egy évre, de akár tizennyolc havi részletre is lehet rendezni az elmaradt tartozást. Az utóbbi időszakban már két helyszínen is folyik a tevékenység. A felhasználók jól fogadták, hogy a vállalat munkatársai az Ózdi Központi Ügyfélszolgálaton is elérhetőek. Ezzel gördülékenyebbé vált az ügyintézés. A fűtőerőműben található kazánok mintegy 5700 háztartásban biztosítják az otthon melegét, valamint 3300 lakásban a meleg vizet is ők szolgáltatják. Az elmúlt fűtési időszakban nagyobb üzemzavar nem volt, február elején azonban kilyukadt egy kazán.


„Azt a szakembereink behegesztették, nyomáspróba után pedig visszahelyeztük az üzembe. Számottevő más esemény nem volt. Kisebb áramkimaradások miatt állt a fűtőmű, de azok csak percek voltak.” - mondta Peták Tibor az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője.

Már meg is jelent néhány munkagép a területen. Hiszen hamarosan elindul a vállalat egyik nagy beruházása, ennek első üteme lesz a Piac úton található távhővezeték földbefektetése, amely azért is fontos, mert bár a levegőben futó vezeték kevésbé hibásodik meg, de óriási veszteséget termel. Ezzel a lépéssel reményeik szerint sok energiát takarítanak majd meg.