Népszerű sporteszköz
Sport
2021. júl. 16.

Népszerű sporteszköz

Újabb teqball asztalt kapott városunk. A sporteszközt az Újváros térre helyezték ki ma délután. A gyerekek először megismerték a játék alapjait, majd ki is próbálhatták magukat a pályán.

Magyarországon 2014-ben indult el a teqball őrület, 2017-ben pedig megalakult köré a nemzetközi sportszövetség is. Mára száztíz országban van nemzeti teqball szövetség. Ezek közé tartozik Magyarország is. Hazánkban jelenleg huszonhat tagszervezet működik, ami azt is mutatja, hogy az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a sportág, és folyamatos a terjeszkedése mind a bel- és külföldi piacon egyaránt.

„Számunkra nagyon fontos, pont a magyar gyökereink miatt, hogy több helyre jusson el hazánkban is a sporteszköz, hiszen a sport mindenkié, ezért fontos a számunkra, hogy a legnagyobbtól a legkisebb településekig is eljusson az asztal. Pontosan ezért eddig több mint hatvankilenc, ezerkétszáz főnél kisebb településekre adományoztunk asztalt iskoláknak azért, hogy a legkisebbek már fiatal korban elkezdhessék a felkészülést arra, hogy nemzetközi tornán megmérettessék magukat” - mondta Murányi Gergely, a Nemzetközi Teqballszövetség diplomáciai kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

Az eszközt egyébként magyarok fejlesztették. Egy ötletből megvalósítás lett, így a világ számos részén találkozhatunk ilyen asztalokkal. Városunkba egy együttműködés keretében érkezett az új szerzemény, amit most már bármikor használhatnak a fiatalok.

„Képviselő mivoltomból annyit kértem a cég vezetőitől, hogy ha már egyéb úton találkoztunk, a gazdaság tekintetében, akkor ha lehetőségük van segítsenek az ózdi srácoknak abban, hogy ők is fel tudjanak készülni itt a lakótelep kellős közepén, ott, ahol egyébként én magam is évtizedeken át mindig kosaraztam, a mögöttünk lévő dühöngőben. Tehát számomra ez egy kedves hely, és ha nekem kedves, akkor a srácoknak is kedves, és ha nekik kedves, akkor meg segítsük azzal, hogy egy eszköz oda kerül telepítésre” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A kihelyezés után tartottak egy bemutatót a gyerekeknek arról, hogy hogyan is kell helyesen alkalmazni az eszközt. A sportág egyébként a labdarúgás és az asztalitenisz kombinálásából született. A szabályok szerint a játékosok kezük használata nélkül ütik vissza a labdát. Az ilyen eszközök is hozzájárulnak a város sportéletének fejlődéséhez.

„Örülünk neki mindig, hogy ha a gyerekek sportképességeit és szabadidejük eltöltésének hasznosságát fejleszthetjük. Már a korábbi időszakban sikerült teqball asztalra szert tenni, ez a Városi Stadionban található, de örülünk neki, hogy szabadtéren, itt az Újváros tér környékén is sikerült egyet kihelyezni, hiszen nagyon sok gyermek van a környéken, aki hasznosan töltheti el majd a szabadidejét, és ezzel fejleszti is a képességeit” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

A testmozgás nagyon fontos az egészségünk érdekében, de még jobb, ha szórakozva tehetjük ezt barátainkkal. Ez az új eszköz segít a gyerekeknek játszva sportolni, és kihasználni adottságaikat a labdajátékok terén.