Válasszunk megfelelő, UV szűrős napszemüveget, emellett évente érdemes részt venni szemészeti szűrővizsgálaton érzékszervünk megóvása érdekében.
Egészség
2022. máj. 16.

Válasszunk megfelelő, UV szűrős napszemüveget, emellett évente érdemes részt venni szemészeti szűrővizsgálaton érzékszervünk megóvása érdekében.

Az UV sugárzás sok veszélyt hordoz magában, többek között a szemünkre is ártalmas. Számos betegséget okozhat érzékszervünknél, nem csak a bőrfelszínen.

A szem az egyik legérzékenyebb érzékszervünk. Különféle sugárzásnak van kitéve minden hónapban, így a külső tényezők ellen védekeznünk kell. A szemész főorvos az tanácsolja, hogy nagyjából évente érdemes szűrővizsgálaton részt venni. Komoly betegségek is kialakulhatnak, ha nem fordítunk rá kellő figyelmet látásunkra.

„A szürke hályog kialakulásában például az UV sugárzásnak bizonyított szerepe van. És a szemfenéken az úgynevezett makuladegenerációk kialakulásának is az egyik tényezője a káros UV sugárzás. Amivel lehet védekezni, az a megfelelő napszemüveg. Amiknek garantált az UV szűrése. A sötétített üveg és az UV szűrős lencse az két külön dolog.” - mondta Dr. Gönczy Ivette szemész főorvos.

Attól, hogy egy napszemüveg sötét, nem biztos hogy UV szűrővel is rendelkezik. Ez viszont nagyon káros, ugyanis a sötét lencse alatt kitágul a pupilla és több fényt enged be, így jobban roncsolja érzékszervünket. Egyébként télen is fontos napszemüveget hordani a visszaverődő fények miatt. Ilyenkor a polarizált darabokat ajánlják a szakemberek. A dioptriás eszközzel rendelkezők számára jó megoldás a fényre sötétedő lencse. Ezek a darabok is elérik a kívánt hatást.

„Ez gyógyszemüveg, nekem más nem jó. Dioptriás és sötétített. Így védekezek a nap ellen. És bent vagyok a hűvös szobában. Csak akkor jövök ki, ha muszáj.” - nyilatkozta Tóth Józsefné.

A lencséket egy skála alapján osztályozzák. Minél magasabb a szám annál sötétebb a szemüveg. A kettes és hármas jelölésű a leggyakoribb, ezeket ajánlják mindennapos használatra. Ami ettől sötétebb már nem alkalmas például autóvezetésre, inkább magashegyi túrázáshoz ajánlják.