Sulikézi Fesztivál keretében népszerűsítették a sportágat a Bolyky Tamás Általános Iskolában.
Sport
2022. máj. 18.

Sulikézi Fesztivál keretében népszerűsítették a sportágat a Bolyky Tamás Általános Iskolában.

Több mint százhúsz diák vett részt a Sulikézi Fesztiválon, amelynek második állomását a Bolyky Tamás Általános Iskolában tartották meg ma délelőtt.

A program a Magyar Kézilabda Szövetség által kiírt pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg, amelyet az intézmény és a Lóci DSE közösen nyert el. A népszerűsítés mellett a  kezdeményezés további célja, a sportegyesületek és az iskolák együttműködésének erősítése.

Lelkesen végezték a feladatokat a Bolyky Tamás Általános Iskola alsó tagozatos diákjai a Sulikézi Fesztiválon. Összesen tíz állomást alakítottak ki a sportudvaron, amelyen a gyerekek különböző mozgásformákat gyakorolhattak. A program létrejötte egy korábban elnyert pályázatnak köszönhető, amelynek első állomását még áprilisban szervezték meg.

 

„A Magyar Kézilabda Szövetség hirdette meg ezt a pályázatot, amire tulajdonképpen a Lóci Diáksport Egyesület pályázott az iskolával közösen. A lehetőségre ők hívták fel a figyelmünket és mint sportiskola, szeretünk minél változatosabb programokat biztosítani a sport területén a gyerekeknek. Úgyhogy adott volt az alkalom, megpályáztuk és akkorra már össze kellett állítani a feladatokat.” - mondta Vanczák Attila, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatóhelyettese

A Magyar Kézilabda Szövetség közel hetven intézmény pályázatát fogadta el. A kezdeményezés egyik fontos célja, hogy az oktatási intézmények és a sportszövetségek között együttműködés jöjjön létre. A programon az MKSZ utánpótlás szakágvezetője is jelen volt.

„Mi azzal szeretnénk segíteni az egyesületeknek, hogy ezzel a pályázattal az iskolákat rávesszük arra, hogy ők is szervezzenek ilyen fesztivál jellegű képzést, ahol a gyerekeket nem feltétlenül kézilabdára, hanem egyáltalán a sportág megszerettetésére próbálják rávenni. A foglalkozás által a gyerekek minden sportág alapmozgásait megtalálhatják, így a kézilabdáét is.” - nyilatkozott Gyömörey István, a Magyar Kézilabda Szövetség Utánpótlás Fejlesztési Igazgatóság utánpótlás szakágvezetője

 Az egyes állomásokon többek között a labda pattogtatást és a kapura lövést is gyakorolhatták a gyerekek. Kónya Boglárka azt mondja szereti a kézilabdát, de más sportág is érdekli.

 „Atlétika edzésekre szoktam járni, azt nagyon szeretem.” - mondta Kónya Boglárka, az iskola diákja

 A sportos délelőtt lebonyolításában Barta Zsolt, a Lóci DSE elnöke is részt vett. Az iskola egyébként jó kapcsolatot ápol az egyesülettel, amelyben jelenleg is több diák játszik.

 „Az az egésznek a lényege, hogy gyerekeket tudjunk toborozni. Itt most jelen pillanatban alsó tagozatos gyerekek vannak. Az iskola eddig is bázis iskolánk volt, három négy évvel ezelőtt innen érkeztek a Lóci DSE játékosai. Többek között Vámos Petra is ebbe az iskolába járt. Szeretnénk ezt a hagyományt folytatni.” - mondta Barta Zsolt, a Lóci DSE elnöke

 A pályázat egyik feltétele az volt, hogy az egyesületnek és az iskolának egy szerződést kell kötnie arról, hogy a következő tanévben kölcsönösen támogatják egymást. A Magyar Kézilabda Szövetség emellett sportszereket is biztosít. Így a Bolyky Tamás Általános Iskola 250 ezer, míg a Lóci DSE 200 ezer forint értékben kap majd ilyen eszközöket. Az eseményt szervező pedagógusokat és a diákokat is jutalmazták. Így a nap végén a fiatalok a 2022-es, férfi kézilabda Európa-bajnokság kabalafiguráját, Tricky-t tarthatták a kezükben.