Több ezer diák felvételizett közép-illetve felsőoktatási intézményekbe.
Oktatás
2022. máj. 18.

Több ezer diák felvételizett közép-illetve felsőoktatási intézményekbe.

Több mint kilencvennyolcezren jelentkeztek középiskolába.

Több ezer hatodik és negyedik évfolyamos diák is felvételt nyert. A felsőoktatásba is sokan szeretnének bejutni, összesen mintegy százezren adták be érvényes irataikat ezekre a képzésekre. Többségük állami ösztöndíjas formában kíván tovább tanulni. Az elbíráslás kihirdetése esetükben július 21.

 A tanév végéhez közeledve az utolsó éves diákok figyelme a továbbtanulásra összpontosul. Több mint kilencvennyolcezren jelentkeztek középfokú nevelési-oktatási intézménybe, ebből 85 286 nyolcadikos, 7829 hatodikos és 5299 negyedik évfolyamos tanuló. A felvettek hetvenhat százaléka az első helyen, kilencvenhárom százalékuk pedig az első három helyen megjelölt területek egyikén folytathatja képzését.

 „Az országos adatok megjelennek az ózdi statisztikákban is. Az Ózdi Szakképzési Centrumhoz öt szakképző iskola tartozik. Sajószentpéteren, Kazincbarcikán és Ózdon. Összességében elmondható, hogy a beérkezett jelentkezési lapok száma az előző évhez képest nőtt és különösen nőtt a technikum iránt érdeklődő tanulóknak a száma. Ez azt jelenti, hogy Ózdon 11-12%-os, Kazincbarcikán mondjuk egy ilyen 25%-os növekedés van a beérkezési jelentkezési lapok számát tekintve.” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum  főigazgatója

 Az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta továbbá, hogy az új szakképzési rendszer szerint a nyolcadikosok nem szakmát választanak, hanem ágazatot, majd egy alapvizsga után szakosodnak. A fiúk körében a legnépszerűbb ezek közül a gépészeti ágazat, a lányok viszont főként a szépészetet, ezen belül is a fodrászatot vagy a kereskedelmet választják. A felsőoktatási intézmények is szép számú diákot vonzottak. Közel százezren nyújtottak be érvényes jelentkezést a 2022 szeptemberében induló képzésekre. A legtöbben, azaz a fiatalok hatvannégy százaléka alapképzést jelöltek. Osztatlanra tizenkét, felsőoktatási szakképzésre hat, mesterképzésre pedig tizennyolc százalékuk jelentkezett első helyen.

„2022-ben közel százezren jelentkeztek alap, illetve mesterképzésre valamilyen felsőoktatási egyetemre Magyarországon. Ez egy kicsivel kevesebb, mint a tavalyi esztendőben, tehát mindenképpen visszalépés történt. A legnépszerűbb szakok vagy területek, inkább így mondanám, a gazdaságtudományi képzés, a bölcsészettudományi képzés, illetve a műszaki jellegű képzések. Ezek voltak a legnépszerűbbek az idei jelentkezések kapcsán.” - nyilatkozott Szaka Attila köznevelési és művelődési referens

 A felsőoktatásba jelentkezők a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok másolatait, mint például a többletpontot igazoló iratokat 2022. július 7-ig pótolhatják. Eddig az időpontig egy alkalommal módosítható a megjelölt helyek sorrendje, így érdemes alaposan átgondolni a döntést. A ponthatárok és a felvételi eredmények kihirdetésének tervezett dátuma 2022. július 21.