Szép sikerek a medencében
Sport
2022. máj. 23.

Szép sikerek a medencében

Az I. Ózdi Úszó Klub Kupán vehettek részt településünk fiatal sportolói a városi uszodában szombaton.

Az eseményen kilenc egyesület mintegy 180 versenyzője ugrott medencébe. A gyerekek nemcsak egymással küzdöttek meg, hanem egyúttal az úszó szakmai minimum vizsgát is letehették, amelynek birtokában akár országos megmérettetéseken is rajthoz állhatnak.

Az I. Ózdi Úszó Klub Kupán mérhették össze tudásukat tágabb régiónk versenyzői szombaton a városi uszodában. Az erőpróba egyúttal a három állomásból álló Észak-magyarországi Regionális Amatőr Úszóbajnokság II. fordulója is volt egyben. Korábban Miskolcon tempóztak a fiatalok, majd az ózdi próbatétel után Hatvanban fejeződik be a sorozat. Az ózdi egyesület életében ez az első saját rendezésű viadal.

Rengetegen elfogadták a meghívásunkat. Kilenc egyesület közel 180 versenyzője vesz itt részt. Boldogok vagyunk, reméljük jó lesz a verseny. Azok a gyermekeink akik most először mérettetik meg magukat a szabályokat megfelelően betartva fognak úszni. Ez a legfontosabb, illetve hogy mindenki a lehető legjobb időeredményét érje el. Bízzunk benne, hogy ez így is lesz.” - nyilatkozott Schifter Tamás az Ózdi Úszó Klub elnöke

Az ózdi úszósport több évtizedes hagyományokkal rendelkezik. Rengetegen sajátították el a sportág alapjait a ma már használaton kívüli álló gyári uszodában, sőt olimpikon is került ki a helyi műhelyből. Ezt a tradíciót viszi tovább a négy éve indult Ózdi Úszó Klub is, ahol szintén több tehetséges sportoló bontogatja szárnyait.

Nagyon örülök és nagyon büszke vagyok arra, hogy Ózd város első ízben rendezheti meg ezt a regionális versenyt. Én azt hiszem, hogy büszkék lehetünk arra, amit Ózd az úszósport terén elért. Nagyon híres versenyzőket adott. Innen származott el a Forgács kisfiú is aki igencsak ismert versenyző lett az országos bajnokságon. Én külön köszönöm a két edzőnek és a segítőknek, hogy ezt évtizedeken keresztül bírják, küzdenek érte és létrehozták.” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke

Ezen a versenyen nem csupán a minél jobb időeredmények elérése volt a cél. A sportvezetés egyúttal egy szakmai minimum vizsgát is tartott a résztvevő gyerekeknek. Ez azért fontos, mert a fiataloknak csak ennek birtokában van lehetőségük rajtőkőre állniuk úszóengedélyhez kötött megmérettetéseken.

A szakmai vizsga tulajdonképpen arról szól, hogy a gyerekek a négy úszásnemből tesznek egy vizsgát. Ez úszásnemenként 50 métert jelent, ami ebben az uszodában kettő hossz. A vizsgánál arra kell figyelni, hogy a rajt, a forduló, a célba érkezés, illetve maga az úszás szabályos legyen.” - mondta Hölcz Péter, a Magyar Úszószövetség régióvezetője

Az Ózdi Úszó Klub negyven sportolóval vett részt az eseményen. A helyi versenyzők kiemelkedő eredményeket értek el. Nagyszerű teljesítményüknek köszönhetően nyolc arany, hét ezüst és tíz bronzérmet szereztek.