Csapatépítő workshop
Oktatás
2020. szept. 3.

Csapatépítő workshop

Többek között a stresszkezelés és a kiégés köré épülő témákról hallhatnak óvodapedagógusok egy tréningen.

A háromnapos csapatépítőt Szilvásváradon tartják, erre egy pályázat ad lehetőséget. A város valamennyi óvodájából tizenhárom óvodapedagógus vesz részt a tréningen.

Általánosságban elmondható, hogy mindenki próbálja a legjobbat nyújtani munkája során, azonban sok olyan befolyásoló tényező létezik, ami stresszre adhat okot. Így van ez az óvodapedagógusoknál is, ezért a város valamennyi óvodájából tizenhárman vesznek részt egy csapatépítő tréningen. Erre a Humán kapacitások fejlesztése az Ózdi Járásban elnevezésű projekt ad lehetőséget, így a szakemberek Szilvásváradon fejleszthetik képességeiket.

„Az a projekt-team gesztorálja ezt a lehetőséget, aki egyébként is állandó kapcsolatban áll az óvodákkal, a nevelési intézményekkel, és gyakorta tanácsokkal látja el őket, illetve olyan pályázati lehetőségeket gesztorál a számukra, amellyel a hétköznapokat, a működést akár szakmailag, akár eszközök segítségével tudja biztosítani. Workshopok biztosításával, eszközök beszerzésével. De elsődlegesen az a célja, hogy minél jobban felkészülve tudják kezdeni az óvodapedagógusok az idei tanévet” - emelte ki Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Ez a tréning a mentális egészségre helyezi a hangsúlyt, így nagy szerepet kap a különféle énvédő technikák és a stresszkezelés elsajátítása. Minden hivatásnak megvannak a maga árnyoldalai, így az óvodapedagógusénak is, hiszen a felelősség nagy és sok a szorongáskeltő tényező.

„Nagyszerű időben történik ez, hisz egy rendkívüli helyzetben kezdtük az új nevelési évet, és azt gondolom, hogy elmondhatom, hogy a legtöbbünk, akik elkezdték ebben az évben az óvodát, elég nagy stressznek vannak kitéve, elég sok konfliktusba kerülnek, és nekünk ez egy nagy feltöltődés érzelmileg, lelkileg, fizikálisan is” - mondta Binder-Pap Gabriella, az Ózdi Béke Telepi Óvodák intézményvezetője.

A foglalkozásokat egy pszichológus, Ottmájer Zsuzsanna tartotta. Kiderült, hogy a kiégés például a 25 és 35 év közötti korosztályt érinti a leginkább, hiszen a fiatalok bizonyítani akarnak, ezáltal sokkal több munkát bevállalnak idősebb kollégáiknál. A kiégés főleg a nőkre és az egyedülálló férfiakra jellemző.