Tanulásra ösztönzés
Oktatás
2020. okt. 20.

Tanulásra ösztönzés

Ösztöndíjat kapott több diák is jó tanulmányi eredményéért.

Erre a Humán kapacitások fejlesztése az Ózdi járásban elnevezésű, uniós forrásból megvalósuló támogatás adott lehetőséget, amelynek elsődleges célja a diákok ösztönzése. A hozzájárulásnak köszönhetően környékbeli tanulók is részesülhettek díjazásban.

Idén is a Városházára várták azokat a diákokat, akik jó tanulmányi eredményükért kaphattak ösztöndíjat. Az esemény azonban rendhagyóan zajlott. A járványhelyzet miatt ugyanis az ünnepélyes díjátadó elmaradt. Így az érintett tanulók nem egy időben, hanem ezen a héten folyamatosan írhatják alá a támogatási szerződést, illetve vehetik át az elismerésekről szóló okleveleket.

„Mindig is fontosnak tartottam, hogy a diákok kellően ösztönözve legyenek, és legyen elismerve az ő tudásuk. Ez a projekt lehetőséget nyújt azon diákoknak is a támogatás igénybevételére, akik a rendes önkormányzati ösztöndíjra nem jogosultak, hiszen egy uniós forrásból megvalósuló projektről van szó, amely nemcsak Ózdon, hanem más településeken is jelen van. Így több tanuló veheti igénybe ezt az ösztöndíjat” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A támogatást elnyerő tanulók a tanév kezdetétől tíz hónapon keresztül havi húszezer forintos segítségben részesülhetnek.

„A 2020/2021-es tanévben huszonhat általános iskolás, és huszonnégy középiskolás tehetséges tanulónak biztosít ösztöndíj lehetőséget a Humán kapacitások projekt. A pályázat feltétele, hogy igazgatói ajánlással kell rendelkezniük a pályázatot benyújtó diákoknak. A tanulmányi átlageredményüknek el kell érni a 3,8-as átlagot. Igazolatlan hiányzásuk nem lehet az előző tanévben, illetve rendelkezniük kell hátrányos helyzetet igazoló határozattal” - emelte ki Kovács Adrienn, a Humán kapacitások fejlesztése az Ózdi járásban projekt szakmai vezetője.

Fontos szempont az is, hogy az igénylők ózdi vagy a konzorciumban érintett települések egyikén állandó lakóhellyel rendelkezzenek. Ez utóbbiakhoz Borsodbóta, Csokvaomány, Domaháza és Farkaslyuk tartozik. A jelenleg nyolcadik évfolyamon tanuló Hollósi Dominik a támogatási szerződés aláírása után oklevelét is átvehette.

„Korábban még nem részesültem ilyen támogatásban. Az iskolai tanulmányaimba szeretném befektetni ezt a pénzt” - nyilatkozta Hollósi Dominik, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A program amellett, hogy a fiatalokat jó tanulmányi eredmények elérésében motiválja, továbbtanulási esélyeik növeléséhez is hozzájárul. Ezen túl a helyben maradást is ösztönzi. További előny az is, hogy a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán már városunkban is lehetőség van diploma megszerzésére.