Te is lehetsz hős! – Egyenruhások és civilek is nyújtották karjukat a tűzoltóságon rendezett véradáson
Egészség
2022. máj. 26.

Te is lehetsz hős! – Egyenruhások és civilek is nyújtották karjukat a tűzoltóságon rendezett véradáson

Egyenruhásokat és civileket is vártak arra a véradásra, amelyet ezúttal rendhagyó helyszínen, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épületében tartottak meg ma délelőtt.

A Te is lehetsz hős elnevezésű esemény a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének kezdeményezésére, továbbá az Országos Vérellátó Szolgálattal való együttműködés eredményeképp valósult meg. Az ötletadók szeretnének hagyományt teremteni.

Ezúttal nem a Civil Ház elé, hanem az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épületének bejáratához került az a molinó, amellyel a véradás eseményére hívták fel a lakosság figyelmét. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének munkatársai hasonló programot már korábban is szerveztek itt. A mostani azonban kissé rendhagyó volt.

„Ez már évek óta a terveink között szerepel, hogy szeretnénk egy hősös véradást, amikor a mindennapi hősök eljönnek és segítő karjukat nyújtják a véradásért. Régebb óta gondoltunk már rá, aztán most sikerült megvalósítani. A Covid időszak miatt nehéz volt az összhangot megtalálni, mindenkivel egyeztetni az időpontot, de aztán végre sikerült. Úgyhogy így lett ez a mai véradás ide leszervezve a tűzoltóságra.” - mondta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének munkatársa

Az esemény további különlegessége, hogy azt egy plakátkampány is megelőzte, amelyhez a helyi rendőrség, a tűzoltóság és a mentőállomás dolgozói is csatlakoztak. Ehhez kapcsolódóan egy héttel ezelőtt madártávlatból egy fotó is készült az egyenruhásokról, akik egy szív alakját formázták meg. Ez a fénykép került rá az eseményt népszerűsítő hirdetményre. Igyekeztünk megtudni, hogy a jelenlévők szerint az ilyen akciók segíthetnek-e a véradás népszerűsítésében.

„Én azt gondolom, hogy igen, hiszen mi egyenruhások segítünk a bajba jutottakon, így ők is valamilyen szinten kiveszik a részüket és segítenek a rászoruló embereken, akár vérrel is.” - nyilatkozott Tóth Bence az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományának tagja

A véradáson a helyi rendőrség is képviseltette magát, így Török Gergely is részt vett a jótékony eseményen, aki egyébként rendszeres véradó.

„Azért tartom fontosnak a véradást, hogy segítsünk a bajba jutott személyeken, akiknek vérre van szüksége. Szerintem ez mindenkinek állampolgári kötelessége lenne.” - mondta Török Gergely rendőr százados, közlekedési fővizsgáló

Természetesen az ilyenkor szokásos előzetes vizsgálatokat is elvégezték a donorokon, amelyen Dobos Eszter, a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének munkatársa is átesett, hiszen ma ő is karját nyújtotta, hogy segítsen. Ám a véradók között volt a mentőszolgálat egyik munkatársa is, aki már régóta segít ilyen módon.

1981-től veszek részt véradáson. Aztán kisebb megszakítással most kezdtem újra a véradást nem olyan régen. Nagyon fontosnak tartom, hiszen akinek vérre van szüksége, azt csak ezzel lehet segíteni. - nyilatkozott Dovala Attila mentőtiszt

A Magyar Vöröskereszt helyi képviselőinek egyik célja, hogy minél több alkalmat teremtsenek a véradásra. A mostani eseményből pedig a jövőben szeretnének hagyományt teremteni.