Bányák üzenete – Ózd környéki bányák történeti emlékei címmel nyílt időszaki kiállítás a múzeumban
Kultúra
2022. máj. 27.

Bányák üzenete – Ózd környéki bányák történeti emlékei címmel nyílt időszaki kiállítás a múzeumban

Ózd környéki bányák történeti emlékei címmel nyílt időszaki kiállítás az Ózdi Muzeális Gyűjteményben ma délelőtt.

Az esemény nagy érdeklődés mellett zajlott, amelyre középiskolás diákok is érkeztek. A bányászathoz kapcsolódó tárgyi eszközök segítségével a látogatók átfogó képet kaphattak erről a nagy múltú szakmáról. A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg.

Zsúfolásig megteltek a széksorok azon a kiállítás megnyitón, amelynek köszönhetően az érdeklődők az Ózd környéki bányák életébe nyerhettek betekintést. Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény épületében megtartott esemény résztvevőit az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője, Farkas Péter Barnabás köszöntötte. A tárlatot pedig Szőke András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának elnöke nyitotta meg. A kiállítás létrehozásának ötlete egy korábbi eseményhez kapcsolódóan merült fel.

Úgy adódott ennek az ötlete, hogy körvonalazódott annak a lehetősége, hogy a tavalyi, Volt egyszer egy Bánszállás elnevezésű rendezvényt itt a múzeum falai között tartsuk meg. Erre rácsatlakozva jött az ötlet, hogy egy időszaki kiállítást szervezzünk meg, ami az Ózd környéki bányászat történetét mutatja be, dolgozza fel. Azzal a nem titkolt céllal, hogy az időszaki kiállításon sikerül olyan műtárgyakat megjeleníteni, amelyek később majd gazdagíthatják a jövőben létrehozandó állandó bányatörténeti kiállítás részlegét.” - mondta Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője

A gyártörténet bemutatása jelenleg is igen hangsúlyos az intézményben, amit a bányász szakmához kapcsolódó relikviák jól kiegészítenek majd. Fontos emellett, hogy a fiatalabb generáció is képet kaphasson arról a világról, amelynek lenyomataival a való életben már nem találkozhat.

Nagyon nehéz a feladat, hiszen közel húsz évvel a bányák bezárása után ma már a mostani fiataloknak nagyon nehéz átadni azt az élményt, azt az érzést, amit mi anno a bányászatban végigéltünk, de nem engedjük el ezt a történetet, hiszen a szakszervezetnek és a volt bányászoknak a legfontosabb feladata, hogy ezt a hagyományt, ezt a megteremtett kultúrát, értéket továbbvigyék.” - nyilatkozott Szőke András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának elnöke

A kiállítás anyaga részben a múzeumból, részben magángyűjtők által felajánlott eszközökből tevődik össze. Ezek mellett a Borsodi Bányászok Területi Tagozata is számos relikviával járult hozzá ahhoz, hogy sikerüljön még teljesebb képet adni erről a nehézségeket és szépségeket egyaránt magában rejtő szakmáról. A résztvevők közt sokan voltak, akik maguk, vagy rokonaik is a bányászatban dolgoztak.

Nekem nagyon tetszik. A férjem is bányász volt, onnan vonult nyugdíjba. Az édesapám is bányász volt. Nagyon jó még egyszer látni ezeket a tárgyakat.” - mondta Orbán Gézáné

A kiállított darabok közt bányászlámpák, fokosok is megtalálhatók. Emellett egyen- és munkaruhákat, különféle repitárgyakat, serlegeket is megtekinthettek a látogatók. Ám olyan érdekességek is helyet kaptak a tárlókban, mint a robbantózsinórból font színes dísztárgyak.

1968 óta voltam bányász. Ebben nőttünk fel, ebben dolgoztak apámék, a testvéremék. Sajnos bezárt a bánya, most már csak emlék.” - nyilatkozott Mihály Józsefné

Az eseményen többen is jelezték, hogy az ő birtokukban is vannak bányászathoz kapcsolódó eszközök. Így segítségükkel talán tovább bővülhet majd egy jövőbeni állandó tárlat. A most kiállított darabokat szeptember végéig tekinthetik meg az érdeklődők.