Cigány népismereti vetélkedőt rendeztek városunkban, amelyen ezúttal örömzene is megszólalt.
Kultúra
2022. jún. 1.

Cigány népismereti vetélkedőt rendeztek városunkban, amelyen ezúttal örömzene is megszólalt.

Romavilág címmel rendeztek cigány népismereti vetélkedőt ma az Ózdi Városi Könyvtárban.

Az eseményt két év kihagyás után, immár tizenötödik alkalommal szervezték meg az intézményben. A megmérettetésre városunkon kívülről is érkeztek fiatalok. A korábbiakhoz képest újdonság, hogy a programon élőzene is volt, amelyet egy nemrégiben alakult, fiatalokból álló zenekar tagjai prezentáltak.

Közel huszonöt felső tagozatos diák foglalt helyet az asztaloknál az Ózdi Városi Könyvtár rendezvénytermében. A Romavilág elnevezésű, cigány népismereti vetélkedő a Gyerekesély program az ózdi járásban projekt keretein belül zajlott. Ez a könyvtár, továbbá a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda munkatársainak szervezésében valósult meg. A programot két év kihagyás után immár tizenötödik alkalommal rendezték meg. A folyosón elhelyezett alkotások már a versenyhez kapcsolódóan készültek.

Az volt a belépő a versenyre, hogy rajzokat kellett készíteni, vagy a Cigány emberek a természetben, vagy pedig meg volt adva négy vers és ahhoz kapcsolódóan kellett elkészíteni a műveket. Ezeket majd külön fogjuk értékelni.” - Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár igatgatója

A résztvevők a cigány himnuszt is hallhatták egy zenekartól, amelynek tagjai a Csépányi Általános Iskolából és az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolából érkeztek. Az együttes felkészítésében Szentandrássy Béla pedagógus nyújtott segítséget, ebből az alkalomból pedig Berki Lajos zenélt együtt a fiatalokkal.

A versenyen négy fős csapatok mérhették össze tudásukat. A szervezők városunkon kívüli intézményeket is meghívtak, így Farkaslyukból és Hangonyból is érkeztek diákok.

A feladattípusok nem nagyon változtak, de kis újdonságok mindig vannak benne. Mindig próbáljuk aktualizálni, hiszen a romák életében is történnek változások és ez nem igazán tantárgyhoz kötődik, hanem közélethez, szokásokhoz, a zenei élethez. Voltak tehetségkutató műsorok, amelyeken nagyon szép számban nyertek roma származású fiatalok. Ez példaértékű és ezeket a példákat igyekszünk mindig kidomborítani.” - nyilatkozott Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője

A diákoknak egyebek mellett nyelvvel, zenével, viselettel, különböző szokásokkal és gasztronómiával kapcsolatos kérdésekre kellett választ adniuk. Az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat a kezdetektől fogva támogatja a versenyt.

 

Nagyon jó a népismereti tananyag az iskolákban, amiből sokat tanulnak a gyerekek. Erre jó példa, hogy az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolások is nyertek már versenyt korábban, amikor országos ötödik helyezést sikerült elérniük. Mi pedig itt vagyunk ezen a vetélkedőn, amelyen összemérik tudásukat az iskolások.” - mondta Berki Lajos, roma referens

A megmérettetés a Farkaslyuki Általános Iskola csapatának győzelmével zárult, másodikként az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola, míg harmadikként a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai végeztek. A gyerekek jutalomként könyvet és csokoládét vehettek át a szervezőktől.