Trianoni emlékművet avattak Kissikátorban
Hírek
2022. jún. 7.

Trianoni emlékművet avattak Kissikátorban

Az alkotás Demes Ferenc keze munkáját dicséri. Az eseményre dr. Fónagy János miniszter helyettes is ellátogatott.

Trianoni emlékművet avattak Kissikátorban, amely alkotást Demes Ferenc ózdi képzőművész készítette. A jeles eseményt a falu központjában rendezték, ahová testvértelepülésükről, a felvidéki Détérből is nagy számú delegáció érkezett. A Himnusz meghallgatását követően, a település polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket. Hangsúlyozta, hogy nem tudták a magyar embereket tönkre tenni és egy tollvonással szétszakítani, hiszen nyelvünk kultúránk révén, családi és rokoni kapcsolataink által egységesek maradtunk.

„Vannak pillanatok, amikor nagyon jó polgármesternek lenni. Ez egy ilyen pillanat. Most muzsikál a lelkem, szól az orgona és a harang a szívemben, s fent talán azok a magyarok, akik 1920. június 4-én könnyeiket hullatták, most kicsit megnyugszanak, elmosolyodnak, mert igazuk lett. Mi magyarok nem fogunk és nem is akarunk felejteni soha” - mondta Kocsik László, Kissikátor polgármestere.   

Az emlékmű leleplezése következett, majd Baranyák Béla plébános és Talián Zoltán diakónus felszentelte az alkotást. A Trianoni szobor, Kocsik Bertalan nevéhez fűződik, hiszen ő volt az ötlet megálmodója. Megteremtette a pénzügyi feltételeit annak, hogy az emlékmű elkészülhessen, illetve végig kísérte a munkálatok folyamatát és méltatta Demes Ferenc munkáját. A művésznek ez volt a 15. alkotása, aki arra kérte az itt élő és idelátogató embereket, hogy amikor erre járnak, egy szál nefelejcs virággal emlékezzenek meg Trianonról. Majd átadta a korona egyik darabját Kocsik Bertalannak. Dr. Fónagy János miniszter helyettes is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt és elmondta, hogy milyen üzenetet hordoz számára ez a nap.

„Nagyon fontos, hogy az ezer éves magyar történelemnek a dicsőséges napjai mellett a tragikus napjait is megőrizze az emlékezet, és ha valahol ennek helye van és jelentősége akkor az Kissikátor községe az, ahol pár száz méterre húzódik az a trianoni határ, amiről 102 éve a magyar történelem keserű lapjai szólnak” - emelte ki dr. Fónagy János miniszter helyettes.

Az ünnepség koszorúzással zárult. A megemlékezés virágainak elhelyezését követően a Kissikátori Harmonika és Népdalkörrel a meghívott vendégek közösen elénekelték a Székely himnuszt.