Kiscsillag születik - Tehetségkutató versennyel zárul a Gyerekesély az ózdi járásban projekt
Kultúra
2022. jún. 15.

Kiscsillag születik - Tehetségkutató versennyel zárul a Gyerekesély az ózdi járásban projekt

Fiatal tehetségek mutatkoztak be az Olvasóban a Kiscsillag születik az ózdi járásban nevű projekt záróeseményén. Ennek elődöntőjén közel húsz gyerek mutatta be tudását.

Izgatottan várakoztak a gyerekek és hozzátartozóik az Olvasó Adorján Lajos termében. A fiatalok a Kiscsillag születik az ózdi járásban elnevezésű tehetségkutató verseny elődöntőjére érkeztek, hogy közönség és zsűri előtt is bemutathassák tudásukat. A jelentkezők közül voltak, akik rajzos tehetségüket mutatták meg, de a legtöbben zenei és táncos produkciókkal készültek. Szarvas Dóra négy éve furulyázik, és korábban is állt már közönség előtt.

„Az esti mesét fogom eljátszani, az négy dal egyben, amiből én hármat játszom el. A magyar népmeséket, a Mátyás királyt és a Mézga Gézát” - mondta Szarvas Dóra.

A hat fős zsűri tagjai több területről érkeztek, akiknek tizenhárom zenei és táncos produkciót, továbbá hat rajzos alkotást kellett értékelniük. A pontozás 1-től 20-ig terjedő skálán történt. A program az Ózdi Városi Könyvtárral közösen szerveződött, a produkciókat követően pedig az intézmény igazgatója, Csörgőné Csépányi Krisztina beszélgetett a fellépőkkel. A színpadon egyéni, páros és csoportos előadásokat is láthatott a közönség. Rézműves Károly Kevin testvérével, Bódi Zafira Szulitával együtt lépett fel.

„Tizenkét évesen kezdtem el táncolni, de tudok gitározni és furulyázni is” - nyilatkozta Rézműves Károly Kevin.

A választható műfajok sokszínűsége jól megmutatkozott a programon, hiszen az előadások közt társastánc, cigány tánc, hip-hop, freestyle, de show tánc koreográfiákat is láthatott a közönség. Ez utóbbit az SRA-táncstúdió növendékei képviselték. Emellett énektudásukat is sokan megmutatták. A tehetségkutató programot a Gyerekesély az ózdi járásban elnevezésű projekt elődöntőjeként szervezték meg.

„Tulajdonképpen ennek az egész tehetségkutató programnak a lényege abban nyilvánul meg, hogy ha találunk olyan tehetséges gyereket ennek a programnak a során, akkor az ő sorsát, a tehetségét próbálnánk tovább gondozni, és megkeresni azokat a kapcsolatokat és olyan utat találni számára, ahol ki tud teljesedni, tovább tud érni abban a műfajban” - emelte ki dr. Almásiné Laurencsik Angelika, a Gyerekesély az ózdi járásban szakmai koordinátora.

Az elődöntő résztvevői valamennyien továbbjutottak a jövő heti döntőbe, így ott is bemutathatják majd produkcióikat. A június 24-én, azaz jövő hét pénteken tartandó végső megmérettetésen a zsűri tagjai műfajonként fognak első helyezettet hirdetni. Az ily módon kiválasztott gyerekek a programnak köszönhetően élményalapú nyereményben részesülnek majd.