Papírbútor és foltozás - szeptembertől érdekes témákkal találkozhatnak a tanulók a fenntarthatóság tantárgy keretében
Oktatás
2022. jún. 17.

Papírbútor és foltozás - szeptembertől érdekes témákkal találkozhatnak a tanulók a fenntarthatóság tantárgy keretében

A fenntarthatóság választható érettségi tantárgy lehet szeptembertől. A diákok hatvannyolc órában sajátíthatják majd el az ismereteket. Teljesen más lesz a Zöld Föld könyv felépítése.

A fenntarthatósági témahetet a Föld napjához kapcsolódóan már hét éve rendezik meg. Az eseményt a József Attila Gimnázium és Kollégiumban is évről-évre megszervezik. Heiling Jolán, az intézmény ökoiskolai koordinátora már kétszer vett részt olyan konferencián, ahol a következő évi témaköröket és programokat beszélik át a szervezők. Idén pedig a Zöld Föld 11-12. évfolyamos tankönyveivel kapcsolatos továbbképzésen is jelen volt Visegrádon, ahol felkészítették őket az oktatásra, illetve megismerkedtek a kiadványokkal. Ugyanis szeptembertől új, választható tantárggyal találkozhatnak a fiatalok, ami a fenntarthatóság nevet kapta.

„Mindannyiunk számára fontos lesz ez a tantárgy, hiszen a gondolkodásmódban, a felelősségvállalásban, a rendszerszemléletben és az egyéni felelősségben fontos szerepet fog játszani. Megvilágít fontos témákat. Ha fel kellene most sorolnom az öt témakört, amit feldolgozunk, akkor van egyszer egy olyan téma, hogy minden mindennel összefügg. Ez alapvetően egy természettudományokra épülő témakör. Ez a szférák zenéje, ha lehetne így mondani. Van társadalom és fenntarthatóság, gazdaság és fenntarthatóság, településfejlesztés és végül arról is szó lesz, hogy mit tehetünk a jövőnkért a fenntarthatóság szempontjából” - mondta Heiling Jolán, a József Attila Gimnázium és Kollégium ökoiskolai koordinátora.

A pedagógusoknak ahhoz, hogy oktathassák a tananyagot el kell végezniük egy tanfolyamot. 2024-től pedig már érettségi tárgynak is választhatják a tanulók. A fiatalok rendszerszemléletét és digitális kompetenciáit fejleszti, emellett az érzékenyítés is előtérbe kerül az órákon.

A tankönyvből és munkafüzetből álló kiadványcsomag a Zöld Föld elnevezést kapta. A 9. és 10. évfolyamosoknak szóló kötet már elkészült, a 11. és 12. pedig még fejlesztés alatt áll. A diákok hatvannyolc órában sajátíthatják majd el az ismereteket.

Az órán sok újdonsággal és érdekes ismeretekkel is gazdagodhatnak a diákok.  Teljesen más lesz a könyv felépítése, mint például egy hagyományos történelem vagy biológia könyvé.