Felülvizsgálat a fórumon
Város
2022. jún. 23.

Felülvizsgálat a fórumon

Járási HEP fórumra érkeztek a környékbeli települések képviselői. Az előadás során segítséget kaptak, hogy a következő évek pályázatainak benyújtáshoz minél komplexebb alapot biztosítsanak.

Az Ózdi Szakképzési Centrum épületében tartott fórum az ózdi és a putnoki járás önkormányzati dolgozóinak szólt. Azok jelentek meg a teremben, akik a helyi esélyegyenlőségi programot készítik el településükön. Ezek az önkormányzatok öt évre szóló humán erőforrás fejlesztési programjai.

„Nagyon komoly társadalmi diagnózisokra épül és ezért a Társadalmi, Esélyegyenlőségi Főigazgatóság minden segítséget megad az önkormányzatoknak, hogy nekik minimális informatikai háttérrel, minden diagnózis rendelkezésre álljon. Nekik igazából csak a terápiákon kell gondolkozniuk. Úgy kell felfogni ezt, hogy mi minden laborleletet és röntgen felvételt kézbe adunk, hogy ott tényleg minden energia arra összpontosulhasson, hogy a megoldásokra koncentráljanak” - mondta Márton Zoltán, a Társadalmi, Esélyteremtési Főigazgatóság helyi esélyegyenlőségi programok csoportvezetője.

Márton Zoltán hozzátette, hogy 2013-ban indult el a HEP, azaz a Helyi Esélyegyenlőségi Program, amelyen belül öt évre alkotnak meg egy Humán erőforrás programot. Az első két ciklus tapasztalatait a jogalkotó feldolgozta és változtatások formájában átültették a gyakorlatba. Ezen az előadáson jogszabályi változásokat adtak át a megjelenteknek. Olyan megalapozott dokumentum készül, amely bármely magyarországi vagy uniós pályázatba kompatibilis. Az egyik módosítás például a táblázatok beillesztésének módja volt, amely eddig nagy problémát jelentette terjedelme miatt.

„Azért jöttem el a mai napra, mert fontosnak tartom, hogy megismerjem az új változásokat az esélyegyenlőségi program felülvizsgálatához vagy újraírásához, ugyanis a felülvizsgálat ebben az évben van, de jövőre újra kell írni és annyi változás történt az új jogszabály miatt, hogy nagyon valószínű, hogy egyszerűbb lesz újraírni ezt az egészet. Erről most információkat és ismereteket fogunk kapni” - emelte ki Rejtőné Herbály Erzsébet.

A mostani HEP programozás 2018-tól 2023-ig hatályos. Az önkormányzatok képviselői most a szokásos, két éves felülvizsgálatra készülnek fel. A mentorok igyekeztek segíteni őket abban, hogy az elkövetkező évek pályázatainak benyújtáshoz minél komplexebb alapot biztosítsanak.