Cél a szebb városkép és az élhető környezet
Város
2022. júl. 6.

Cél a szebb városkép és az élhető környezet

Három városközponti épület megújult, hatot önként, a NAV bevonásával pedig három ingatlant bontottak el, kettő rombolása pedig jelenleg is zajlik a városban.

2018 januárjától 2020 júliusáig hatvanegy esetben indult településképi kötelezési eljárás. 2021. augusztus 1-től az önkormányzat Településfejlesztési Osztálya látja el ezeket a feladatokat. A korábban elindított ügyeket folytatták, valamint további ötvenhat felépítménnyel kapcsolatban tettek új lépéseket. Ezek sértik a rendeletet, rontják az egységes utcaképet, valamint omlás- és balesetveszélyesek. A város vezetése fontosnak tartja ezen problémák kiküszöbölését.

„Évtizedek óta problémát jelentenek a városban a romos ingatlanok, amelyek rontják a város képét. Az önkormányzatnak csak pár éve van lehetősége arra, hogy eljárjon ezekkel szemben. A településkép védelmi rendeletünknek köszönhetően folyamatosan felszólítjuk ezeknek az ingatlanoknak a tulajdonosait vagy a rendbetételre, vagy az elbontásra. Nagyon nehezen megy ez a feladat, hiszen sok ingatlannak több tulajdonosa van, vagy jelzáloggal terhelt, azonban ma már sikerült elérni eredményeket, több ingatlannak az elbontása megtörtént és így ennek a rendeletnek köszönhetően javult is a városkép. Van még hátra sok feladat, de ezen folyamatosan dolgozunk” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az elvégzendő feladatok szerteágazóak, a folyamat pedig lassú. Lakossági bejelentéseket, valamint hivatalból észlelt eseteket is megvizsgálnak, hogy sérti-e a településkép védelmi rendeletet. Ezt egy helyszíni szemle keretében állapítják meg, amelyből az elmúlt évben kilencvenkettőre volt példa. Amennyiben igen, megkeresik a tulajdonost, azonban ez sok esetben nagyon nehéz és időigényes, hiszen az ingatlanok többsége rendezetlen tulajdoni viszonnyal rendelkezik. Figyelemfelhívó végzést juttatnak el a felkeresettek számára.

„Határidő megszabása mellett az épület bontására vagy helyreállítására hívjuk fel a figyelmét a tulajdonosnak. Ha ezt a megadott határidőig megcsinálja, itt jó esetben le is zárul a folyamat. Amennyiben nem történik meg az épületnek a helyreállítása vagy a bontása, abban az esetben egy településképi kötelezést bocsát ki a polgármester. Itt is egy határidő megszabása mellett történik a cselekmény végrehajtása. Amennyiben még sem történik meg a helyreállítás vagy a bontás, abban az esetben a Nemzeti Adóhatóság felé átadásra kerül az ügy” - nyilatkozta Szaniszló Károly, köznevelési, művelődési és településfejlesztési ügyintéző.

A NAV egy közreműködő szervezet segítségével végzi el a munkát, azonban a bontás költségeit a tulajdonosra, tulajdonosokra terhelik. Ennek az összege akár 6-8 millió forintra is rúghat. Az elmúlt egy évben három városközponti épület megújult, hat romos állapotú ingatlant bontottak el önként és egy esetben részteljesítés történt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevonásával három bontás alá került, valamint két lakóépület rombolása jelenleg is folyamatban van. A cél továbbra is egy élhető, szép városkép kialakítása.