„Példát kell mutatni.” – Közösen szépítik környezetüket a Nemzetőr út 5. szám környéki panelház lakói
Hírek
2022. júl. 13.

„Példát kell mutatni.” – Közösen szépítik környezetüket a Nemzetőr út 5. szám környéki panelház lakói

Lakossági összefogással szépül a Nemzetőr út 5. szám környéke. Az ott élők közösen tartják karban környezetüket. A virágosítás Vrabik Lajos kezdeményezésére indult el, aki szerint a jó példa ragadós.

A kiskertben többek között citromfű, levendula, tiszafa, büdöske, orgona is megtalálható, emellett haszonnövényeket is termesztenek a Nemzetőr út 5. szám előtti területen. A paprika és paradicsom is jól megfér a dísz- és gyógynövények mellett. Három éve kezdték a kialakítást az itt élők egy lelkes lakó hatására. A lépcsőházból egykori munkatársak páran összefogtak, hogy élhetőbbé tegyék környezetüket önerőből. Vrabik Lajos azt mondja, eleinte sokan nem értették mi történik a ház előtt és elutasítóak voltak, de a befektetett munka mára meghozta gyümölcsét.

„Példát kellett mutatni. Az az igazság, hogy amíg nem mutattunk itt egy területet, hogy így fog kinézni, addig nem akartak segíteni, de amikor megtörtént az első ilyen mozgolódás, akkor nagyon sokan megálltak. Nagyon sokan véleményezték. Találtunk olyan embereket, akik követtek bennünket” - emelte ki Vrabik Lajos.

Vrabik Lajos tizenegy éve lakik itt, de kertes házban nőtt fel Járdánházán. Ebből is adódik, hogy szeret a kertben tevékenykedni. Előfordult az is, hogy fiatalok megálltak és kértek az itt található gyógynövényekből, de van olyan hölgy is, aki az innen szedett citromfűvel kezeli rendszeresen párját. A virágok sok törődést igényelnek. Locsolásuk napi két-három óra elfoglaltságot jelent. A férfiak, rendszerint ketten a közeli Hódos-patakról hordják a vizet minden reggel hét és fél nyolc között.

„Egyszerre 20 liter vizet hozunk fejenként, az negyven liter, de ez is igen kevés. A földben sok virág van, bár a negyven liter víz rámegy, de talaj víz nincs. Amit ráöntünk két óra múlva fel is szárad. Nincs eső, nagy eső kellene, hogy felázzon, és akkor szépülne jobban” - mondta Harkály Dezső.

A lakók közül néhányan már törekednek rá, hogy a saját lépcsőházuk környékét rendben tartsák, de szeretnék, ha még többen vállalnának szerepet közösségi mozgalmukban. Az idejáró állatok igazi oázisra lelnek a betonrengetegben, ugyanis velük is törődnek. A madaraknak az etetőben a magvak mellett vizet is biztosítanak. Ezek mellett az épületet is igyekeznek karbantartani. A bejárati ajtót és a lépcsőház lenti részét is közösen festették le saját költségen.