Nyáron még inkább figyeljünk oda házi kedvenceinkre, hiszen a kánikula sok veszélyt rejthet magában
Hírek
2022. júl. 15.

Nyáron még inkább figyeljünk oda házi kedvenceinkre, hiszen a kánikula sok veszélyt rejthet magában

A kánikulában különösen ügyeljünk házi kedvenceinkre, hiszen a nagy meleg az ő szervezetüket is megterheli. A víz és az árnyék biztosítása a legfontosabb, de másra is figyelnünk kell.

Ma a város több pontján, így az Újváros téri kutyafuttatóban sem lehetett egyetlen, házi kedvencét sétáltató gazdit látni. Ez nem véletlen, hiszen napközben, különösen a déli órákban nem tanácsos kivinni őket. Az elmúlt napokban ugyan kissé enyhült a meleg, de forró napokra még egészen biztosan számíthatunk. Az Ózdi Horgásztónál kicsit jobb volt a helyzet, hiszen a vízparton valamivel elviselhetőbb a meleg. Ezt valószínűleg Manyi is érzékelte, aki vidáman futkosott a fűben. Gazdája gondosan ügyel rá ilyenkor is.

„Ha én egyedül vagyok, akkor ő általában otthon marad a kertes házban. Ha pedig megyünk valahová autóval, akkor mindig jön velem. Soha nem hagynám az autóban magára. Soha, semmiféleképpen. Minket ilyen veszély nem fenyeget, hogy őt magába hagynánk az autóban. Szerintem senkinek sem tanácsos” - mondta Berki Krisztina.

Az állattartóknak számos olyan dologgal kell tisztában lenniük, amellyel megóvhatják kedvencüket a hőség okozta veszélyektől. Ezek egyike, hogy folyamatosan legyen előttük friss víz, amelyet napjában többször is cserélni kell. A folyadék felmelegedését néhány itatótálba dobott jégkockával késleltethetjük. Az árnyékos hely biztosítása is elengedhetetlen, különösen a láncon tartott kutyáknál. A sétákat a kora reggeli, valamint a késő délutáni órákra kell ütemezni. Persze más is van, amire ügyelnünk kell.

Ha kutyát sétáltatunk, nem mindegy az sem, hogy milyen a járda hőfoka. Erről könnyen meggyőződhetünk, hogyha a kézfejünket letesszük a felületre. Ha öt másodpercig tudjuk ott tartani úgy, hogy nem szisszenünk fel, akkor bátran rávihetjük a kutyát a felületre.

Nem megfelelő tartás esetén az állatok is kaphatnak hőgutát, ami végzetes lehet számukra. Ha házi kedvencünkön azt látjuk, hogy intenzíven liheg, a nyelve folyamatosan kilóg a szájából, amelynek színe sötétebb a megszokottnál, akkor ennek nagy a valószínűsége. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. A helyzetet nehezíti, hogy ők nem tudják velünk közölni mi bajuk, így nekünk kell észrevenni, ha állapotukban változás áll be.