Tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja országos átlagban
Egészség
2022. júl. 21.

Tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja országos átlagban

Aki magas lázat, fejfájást, valamit a nátha tüneteit észleli magán, azonnal forduljon orvoshoz, de csak telefonon lépjen vele kapcsolatba, mert lehetséges, hogy koronavírussal fertőződött meg.

Egyre többen jelentkeznek a háziorvosoknál megfázásos tünetekkel országszerte, melyek nagyon hasonlóak a covid fertőzés jeleihez. Dr. Sahin Fawaz címzetes főorvos hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a védőoltás, mert egyedüli megoldása a koronavírus megelőzésének, illetve hogyha valaki oltottan elkapja a betegséget, nem lesz súlyos lefolyása a szervezetben. Hozzátette, hogy folyamatosan fel lehet venni a vakcinát a háziorvosnál és az oltópontokon.

„Nagyon fontos, hogyha valaki észleli a tüneteket, például magas láz, száraz köhögés, légszomj illetve az íz- és szaglásvesztést, akkor jelentkezzen a háziorvosnál. Szeretném hangsúlyozni, hogy telefonon jelezzen és majd a háziorvos kikérdezi pontosan, majd átirányítja a megfelelő helyre. A másik, ami fontos, hogy közösségbe ne menjen, ha valaki észleli ezeket a tüneteket” - hangsúlyozta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

A mostani covid fertőzés enyhe tünetekkel jelentkezik, ami annak köszönhető, hogy a legtöbb ember felvette a védőoltást, mondta a főorvos. Praxisában többen is átestek a betegségen.

„Áprilisban voltam covidos. Biztos, hogy covid volt, mert a szaglásom elment, és öt napig feküdtem harminckilenc fokos lázzal” - mondta Pásti Zoltánné.

Dudu Ferencné az orvosi rendelőben dolgozik, sok emberrel találkozik. Nagyon vigyáz arra, hogy a helységben maszkot hordjon, illetve nagy figyelmet szentel a fertőtlenítésre. Elmondása szerint, eddig kikerülte a betegség.

„Én még nem voltam covidos, de három testvérem már igen. Majdnem meghalt a bátyám. A nővérem is és a húgom is volt már beteg. Hálát adok, hogy én még nem voltam covidos. Félek tőle, mert mindenki fél természetesen” - nyilatkozta Dudu Ferencné.

Szakemberek szerint a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen a védőoltás. Már egy vakcina is jelentősen növeli a védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen. Magyarországon az oltás ingyenes és önkéntes. Regisztrálni a www. vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet.