Jövőt teremteni
Kultúra
2021. aug. 10.

Jövőt teremteni

A 100 Tagú Cigányzenekar szólistái adtak koncertet a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban vasárnap délután. A jótékonysági eseményt a Jövő Generációiért Alapítvány szervezte meg.

Seres Anita a Jövő Generációiért Alapítvány vezetője nyitotta meg azt az eseményt, amelynek a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark adott otthont vasárnap délután. A jótékony célú kulturális programot immár második alkalommal szervezték meg, amelynek keretében a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái adtak koncertet a közönségnek.

A világhírű együttes muzsikáját már tavaly szeptemberben is hallhatta a közönség. A hétvégi esemény bevételéből a szervezők egy tanodát szeretnének létrehozni Farkaslyukban. Ennek célja, hogy motiválja, pályaorientációval segítse az itt élő hátrányos helyzetű fiatalokat. Mindehhez a település vezetése is segítséget nyújtott, az épületet ugyanis az önkormányzat biztosította a szervezet számára. Az induláshoz azonban a technikai feltételek megteremtése is elengedhetetlen.

„A koncert bevételéből szeretnénk rendbe tenni a termet, kifesteni. Aztán várunk egy pályázatot, és ha már meglesz, akkor meg fogjuk nyitni a tanodát is” - mondta Seres Anita, a Jövő Generációiért Alapítvány vezetője.

A koncertet Beke Farkas Nándor ajánlotta fel, aki már a tavalyi eseményen is részt vett. A 100 Tagú Cigányzenekar elnöke követendő példaként beszélt a kezdeményezésről, így örömmel vett részt a programon.

„Sajnos nem mindenkinek egyforma az életvitele. Van, aki szegényebb sorból jött, van, aki kilátástalan helyzetben van. De akik tehetnek bármivel is, hogy segítsék azokat az elesett embereket, akkor azok mindenképpen tegyék meg. A 100 Tagú Cigányzenekar ilyet többször is csinált már, úgyhogy ezután is fogunk, és most örömmel vagyunk itt” - hangsúlyozta Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője.

A szólisták a zenekar sztenderd programjának repertoárjából válogattak. Így a művészek Brahms, Vittorio Monti, Grigoras Dinicu és Erkel műveit szólaltatták meg hangszereiken. Ám a délután folyamán Kálmán Imre operettjeinek dallamai is felcsendültek, de természetesen a magyar nóták, és csárdások sem maradhattak ki a kínálatból.

„Végre eljött az az idő, hogy nem kell bezártságban lennünk, hanem most már ki is mozdulhatunk kicsit. Egy kis szórakozás az mindig jól esik az embernek” - fogalmazott Garancsi György.

A jótékonysági esemény minden bizonnyal nagyban hozzájárul majd az alapítvány által kitűzött cél megvalósulásához. A 100 Tagú Cigányzenekar most fellépő szólistái pedig továbbra is nyitottak arra, hogy a jövőben is ellátogassanak városunkba, így segítve a kezdeményezést.