Beköszöntött az őznász, fokozottan figyeljünk az utakon
Hírek
2022. júl. 25.

Beköszöntött az őznász, fokozottan figyeljünk az utakon

Megfeledkeznek a külvilágról, mert csak a sutákra koncentrálnak az őzbakok. Bármikor találkozhatunk a műutakra tévedt példányokkal, ezért óvatosan vezessünk.

A vadveszélyre figyelmeztető tábla most még aktuálisabb, hiszen elkezdődött az őzek násza, ami egészen augusztus közepéig tart. A környék vadban igen gazdag területnek számít, így ajánlott a megszokottnál is óvatosabban és figyelmesebben közlekedni az utakon. A nász időszakában az őzbakok csak a sutákra összpontosítanak.

„Az őzek párzási időszakáról beszélünk, ami általában július közepétől augusztus közepéig tart. Ezt vadásznyelven üzekedésnek hívjuk. Ilyenkor az őzbakok a sutákat űzik, de akár más bakot is kergethetnek. Ilyenkor sokkal óvatlanabbak az őzek, és napközben is sokkal jobban megtalálhatóak az út szélén, illetve az utak mellett. Igazából a balesetek jelentős része megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel” - hangsúlyozta Szabó Lajos, a Háromkő–Bérc Vadásztársaság vadásza.

Az autóra szerelhető vadriasztók távol tarthatják az állatokat, de óvatos és körültekintő vezetésre minden esetben szükség van.

„Reggel volt és mentem Borsodbóta felé, ahol nagyon kanyargós az út. Ott ugrott elém egy kis őzbak. De csak ennyi volt, kiugrott én lelassítottam egy kicsit és el is ment” - nyilatkozta Gulyás Dávid.

De nemcsak őzekkel találkozhatunk az erdőszéleken és az út mellett, hanem más erdei állatok is kimerészkednek a sűrűből.

„Naponta járok Szilvásváradra, és pont a múlt héten Bükkmogyorósdnál két gyönyörű szarvasbika volt az úton, de óvatosan vezet az ember, mert készül rá. Pont bejött és láttam őket. Tudtam, hogyha jön az egyik, akkor jön utána a másik. Amíg elmentek, addig megálltam és gyönyörködtem bennük” - mondta Murányi István.

A szakemberek azt kérik az autósoktól, hogy ne csak a veszélyt jelző táblák után vezessenek óvatosan, hiszen bárhol előfordulhatnak vadak a közutak, mezőgazdasági területek és erdők mellett.