Tarolnak a földibolhák a kertekben, lyukasra rágják a növények leveleit
Hírek
2022. júl. 27.

Tarolnak a földibolhák a kertekben, lyukasra rágják a növények leveleit

Nagy károkat okoznak a földibolhák a veteményes kertekben. A fertőzött levelekre, gilisztaűző varádicsból főzött levet permetezzünk, vagy mentát, ürmöt ültessünk növényeink mellé.

Szitaszerűen, lyukacsos a karalábé levele Kovács István kiskertjében. Ez a legbiztosabb jele annak, hogy földibolha csapat látogatta meg a növényeket. Júliusban és augusztusban nem árt odafigyelni a veteményesre, mert igen nagy károkat tud okozni ez a körülbelül két milliméteres bogár.

„A mögöttem lévő karalábé ültetvényt teljesen lerágták ezek az ugróbolhák. Van, aki káposzta bolhának is nevezi. Egy-két milliméteres fekete kis bogarak. A káposztaféléket kedvelik, de a karalábé is abba családba tartozik. Teljesen el van száradva az összes levele, két nap alatt lerágták az összeset. Én időben észrevettem, de nem tudtam védekezni, mert későn láttam meg őket. De jövőre ragasztó csíkokat fogok kirakni” - mondta Kovács István, mezőgazdász.

A földibolháknak is vannak kedvenceik, de megtéveszthetjük őket az ültetéssel, ami által megmenthetjük kertjeink haszonnövényeit. A karalábé vagy káposztafélékről való elcsábításhoz nagyon jó kombináció a sarkantyúka ültetése. Ezeket tarra eszik, de a többi növényt viszont békén hagyják, vagy csak elvétve találunk a leveleken kártevőket. A mentát, az ürmöt és a borsmentát sem szeretik, de a talaj kapálása talán a legjobb megoldás annak érdekében, hogy megelőzzük a kártevők elszaporodását, mert ezáltal megzavarjuk a bogarak életét.

„A kertünkben nagy károkat okozott a földibolha. Megette az összes palántát, káposztát, kelkáposztát, karalábét. Én próbáltam rajta segíteni permetezéssel, de valahogy nem használ semmi. Ezek még augusztusban is szaporodnak. A fóliasátorba is bementek, és egy pár óra alatt a kijött karalábé palántákat mind lerágta” - nyilatkozta Szabó Zoltán.

Rendszeresen gyomtalanítsunk, mert egyes gyomok vonzzák a földibolhákat. A fiatal növényeket fedjük le fátyolfóliával. Amennyiben már megtörtént a baj, a fertőzött növényeket gilisztaűző varádics főzettel permetezzük le.