Augusztus 1-jétől lép életbe az a kormányrendelet, amely meghatározza az energiafelhasználás átlagmennyiségét és az efelett fizetendő piaci árat
Hírek
2022. júl. 29.

Augusztus 1-jétől lép életbe az a kormányrendelet, amely meghatározza az energiafelhasználás átlagmennyiségét és az efelett fizetendő piaci árat

Augusztus 1-jétől lép életbe a rezsicsökkentés szigorításával kapcsolatos rendelet. Ennek értelmében az átlag felett fogyasztó lakosok piaci árat fognak fizetni az energia túl használatáért.

Augusztus elseje egy fontos dátum a rezsicsökkentés szigorításával kapcsolatban. Ettől az időponttól az áram, illetve a gáz vonatkozásában csupán az átlagfogyasztásig fizethetünk kedvezményes árat. Azok akik efelett használnak az érintett energiahordozókból, piaci tarifával kell számolniuk. A kormány által meghatározott átlagmennyiség áramból 210 kWh, még gázból 144 m3 havonta. A Technológiai és Ipari Minisztérium tájékoztatása szerint 1,4 millió olyan háztartás van, amely az előbbiből többet vesz igénybe, még utóbbiból 900.000 család hasznosít a norma fölött.

„Eddig jó volt, persze, hogy jó volt. Kaptunk mindenre rezsicsökkentést. Gázra, villanyra. Nem nagy összegek, attól függ mennyit fogyasztottunk, és annak bizonyos százaléka jött” - fogalmazott Vizdák Imréné.

Sok kérdés még nem tisztázott. Jó néhány olyan háztartás van, ahol csupán villamos energiát használnak, így ott egyértelműen túlfogyasztás következik be. A rendelet nem veszi figyelembe, hogy egy mérési pont alatt lévő lakásban mennyien élnek. A gáznál jelentősen eltér a nyári, valamit a téli mennyiség. Az elszámolószámlában egy úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján számítják ki az adott időszakra vonatkozó kedvezményes részt, így eltérő mértékben lehet fogyasztani a hidegebb és a melegebb hónapokban. A rezsicsökkentés szigorításával súlyos energiaárakkal szembesülnek az emberek.

„Gázzal fűtök, gáztűzhelyem is van. Ez a félelem hogyne lenne bennem, hogy abból a pedagógus nyugdíjamból, hogy fogom tudni kifizetni, ha ezt olyan mértékben meg fogják emelni. Az ember nem tudja, hogy ebben mi a valóság és a valótlanság, csak a félelem azért ott van benne, hogy akkor most mi lesz télen” - nyilatkozta Tátrainé Révai Erzsébet.

Magyarország Kormánya közben alternatívákat próbál találni a jól megszokott erőforrások kiváltására. Ennek megvizsgálására Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is feladatot kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől.

„Van egy Riz Gábor nevű képviselőnk, aki Ózd környékéről való, és ő a bányászokkal foglalkozott korábban is. Vizsgáltuk vele, hogy a barnakőszén bányák újranyithatók-e. Most miniszteri biztosként kapott egy megbízást, hogy ezt gyorsítsa föl” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Még 2014-től a gáz piaci ára alacsonyabb volt a hatósági díjnál, az elmúlt pár év globális problémái miatt ez drasztikusan megváltozott. A kormány által meghatározott átlagfogyasztás felett fizetendő gázár jelenleg a legmagasabb Európában.