Kínzó tünetek
Város
2021. aug. 11.

Kínzó tünetek

Megnőtt az allergiások száma a meleg időjárás miatt. Térségünkben ugyanis igen magas a pollenkoncentráció, ami az arra érzékenyeknél kellemetlen tünetekkel járhat.

Szinte bármilyen életkorban jelentkezhetnek a parlagfű allergia tünetei. Így azok akár óvodáskorban is megjelenhetnek. A panaszok gyakran nem egy időben, hanem fokozatosan alakulnak ki, de olyan esetek is vannak, amikor mindez hirtelen csap le ránk. A legszembetűnőbb ilyenkor a kivörösödött szem, a könnyezés, a tüsszögés, torokkaparás és a bőrviszketés. Fontos tehát a megelőzés.

„Kétféleképpen lehet megelőzni. Az egyik a tüneti terápia. A tüneti terápiából abból áll, aki tudja magáról, hogy parlagfű allergiás, az általában előre szedi ezeket a gyógyszereket. Ezek az úgynevezett antihisztaminok, amelyek orrspray, szemcsepp, illetve tabletta formájában is vannak. A másik a megelőzés. A megelőzésnél azt javasoljuk, hogy ne reggel és tíz óra között, hanem az esti órákban szellőztessünk a lakásban. Mossunk gyakran hajat, cseréljük gyakran a ruháinkat és az ágyneműnket” - hangsúlyozta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Amennyiben valaki a parlagfű allergia tüneteit tapasztalja magán, úgy érdemes szakorvoshoz fordulni, aki speciális vizsgálattal tudja ennek tényét megerősíteni. Ezt követően kezelési tervet állít össze. Ma már egyre gyakrabban hallani azt a kijelentést, miszerint két embertípus van. Aki allergiás, és aki az lesz. Ám a helyzeten sokat javíthat, ha odafigyelünk magunkra, vigyázunk egészségünkre, és ha szükséges, orvoshoz fordulunk. Szerencsére azért sokan vannak olyanok is, akik számára ismeretlenek az ilyen jellegű panaszok.

„Az egész család egészséges, nincs vele gondunk. Nincs pollenallergiánk” - mondta Mede Zoltánné.

Pavlon Attila sokféle növény pollenjére is érzékeny. Kőrösi Ildikó pedig szenved ugyan a tünetektől, de nem szed gyógyszereket.

„A gyógyszerben nem hiszek, csak a természetes alapanyagokban” - nyilatkozta Pavlon Attila.

„Hát én február végétől teljesen ősz végéig mindenre allergiás vagyok” - emelte ki Kőrösi Ildikó.

Megyeri Béláné nem allergiás, ám az egyik fia sajnos sokat szenved ennek tüneteitől. Nála a panaszok már egészen kis korban megjelentek. Emiatt pedig már több orvost felkerestek, és többféle gyógymódot is kipróbáltak.

„A gyengébb orrspray-k nem használnak. Gyógyszert nem szed, mert már próbáltunk mindent. Nem használt és álmosította is, ami nem megengedhető, neki nem lehet” - fogalmazott Megyeri Béláné.

A parlagfűszezon jellemzően július második felétől októberig tart. Akik allergiásak erre a gyomnövényfajra, azoknál problémát jelenthet többek között a banán, a dinnyefélék, a cukkini, az articsóka, az uborka, a paprika, a napraforgóolaj és a napraforgómag fogyasztása. Egyre többen döntenek úgy, hogy nem szeretnének  gyógyszereket szedni, vagy azokat hatástalannak érzik. Számukra az úgynevezett allergén specifikus immunterápia jelenthet hosszú távú megoldást.