A hatóság fenntartja a tűzgyújtási tilalmat
Hírek
2022. aug. 19.

A hatóság fenntartja a tűzgyújtási tilalmat

A nagy szárazságra való tekintettel a július másodikától érvényes országos tiltás jelenleg is hatályos. A tűzvédelmi szabályok megszegése súlyos pénzbírsággal sújtható.

Továbbra is érvényben van a tűzgyújtási tilalom. A július másodikától érvényes országos tiltás jelenleg is hatályos. Egész évben komoly gondot jelent városunk tűzoltóinak a szokásostól jócskán csapadékmentesebb és melegebb időjárás. Már januártól folyamatosak voltak Ózdon és környékén a vegetációs tüzek, amelyek miatt nagy terhelésnek voltak kitéve a lánglovagok. Az enyhe tél után egy szintén rendkívül kevés esőt hozó tavasz következett, majd megérkezett a rendkívüli forróságot hozó nyár. Ennek következtében rég nem látott aszály köszöntött Magyarországra. Ebben az időszakban fontos, hogy az állampolgárok is kellő körültekintéssel legyenek környezetük iránt. Érdemes tájékozódni a tűzgyújtási tilalom részleteiről a katasztrófavédelem honlapján (www.katasztrofavedelem.hu), illetve a www.erdotuz.hu weboldalon.

„A viszonylag száraz időszak és a nyári meleg egyenes következménye az, hogy megszaporodtak a vegetáció tüzek. Erre reagálva a szakminisztérium tűzgyújtási tilalmat hirdetett. Ezt kihirdethetik megyékre, országrészekre vagy az egész országra is. A tűzgyújtási tilalom az erdősült területek, illetve ezek kétszáz méteres körzetén belül tiltja a mindennemű tűzgyújtást. Ez vonatkozik a kijelölt tűzrakó helyekre is. Ezeket elméletileg a terület kezelője táblával kell, hogy jelölje. Abban az esetben, ha valaki ezt megszegi, akkor több hatóság is pénzbírsággal is sújthatja ezt a tevékenységet” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A tarlótüzek kialakulása szinte kivétel nélkül emberi gondatlanságra vezethető vissza, pedig odafigyeléssel, illetve a szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. A korábbi tapasztalatok alapján a hasonló káresetek száma a tavaszi időszakban tetőzik, majd az idő múlásával egyre kevesebb lesz, azonban idén mást mutatnak a statisztikák. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint háromezer alkalommal avatkoztak be a szakemberek a lángok megfékezésére. A lakosság számára fontos információ, hogy az otthoni kerti sütögetés továbbra is engedélyezett, de ilyenkor sem szabad megfeledkezni az óvintézkedésekről.

„A tiltás nem vonatkozik az otthoni kerti sütés-főzésre, azonban ilyenkor különösen fontos az elővigyázatosság. Csak akkora tüzet rakjunk, amelyet szükség esetén biztonságosan el tudunk oltani. Ehhez mindig tartsunk készenlétben oltóvizet és kerti szerszámokat. A sütés-főzés végén pedig a parazsat se hagyjuk őrizetlenül, azt is el kell oltani” - hangsúlyozta Dojcsák Dávid, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő.  

A tűzvédelmi szabályok megszegése bírsággal sújtható. A körülmények függvényében ennek mértéke 10.000-től egészen 3.000.000 forintig terjedhet, azonban az illetékes hatóságnak nem a büntetés az elsődleges célja, hanem hogy felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára.