Pusztító vihar
Város
2021. aug. 17.

Pusztító vihar

Sok problémát okozott a tegnap esti vihar. A nagy mennyiségű esőt, heves villámlás és erős szél kísérte, ami rengeteg fát rongált meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján vasárnap a késő délutáni óráktól kezdve volt jelen hazánk légterében egy zivatarrendszer. Ez az ország középső része felett felerősödött és még inkább kiterjedté vált. Ez a láncolat volt az, amely éjszaka érte el városunk térségét nagy mennyiségű esővel, heves villámlással és erős széllökésekkel.

„Ez érte el Ózd térségét is nagyjából az éjféli órákban. Ezzel együtt heves zivatarok is előfordultak a térségben. A legerősebb széllökést pont ebben a térségben regisztrálták, ez 93 kilométer per órás volt. De a környező mérőállomásokon is több tíz milliméter csapadékösszegek fordultak elő. Ez azt jelenti, hogy ezeket a zivatarokat felhőszakadás és viharos erejű szél is kísérte” - nyilatkozta Molnár Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Városunk hétfő reggeli látképén is látszottak a pusztítás nyomat. Számos fát tépázott meg a szél, így például a tó környékén is több hatalmas gally szakadt le. De a Bolyki főúton is munkában voltak az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységei is több helyen avatkoztak be, például Hangonyon a Szabadság úton is zúgtak a láncfűrészek.

„Az elmúlt éjszaka a viharos időjárás következtében kollégáimnak eddig tizenkét alkalommal kellett beavatkozniuk. Elmondható, hogy ez még közel sem ért a végéhez, hiszen kollégáim jelen pillanatban is kint dolgoznak a városban, illetve Hangony közigazgatási területén. Szinte minden esetben fakidőlés, illetve faág lehasadáshoz vonultunk. Lakóházakra vagy az úttestre dőltek, így akadályozták a közlekedést. Kollégáim benzinmotoros láncfűrésszel, illetve gépezetes tolólétra segítségével avatkoztak be” - emelte ki Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese.

Az előrejelzések szerint egyébként a ma éjszaka sem lesz csendes, ugyanis észak-nyugat felől egy újabb zivatarlánc éri majd el hazánkat. Ez párosul az éjfélig érvényben lévő hőségriadóval, tehát ismét hevesebb égi eseményekre kell készülni.