Szent Péter esernyője az Olvasóban
Kultúra
2022. aug. 29.

Szent Péter esernyője az Olvasóban

A Zenthe Ferenc Színház társulata adott műsort az Olvasó Színháztermében. Mikszáth Kálmán híres regényének feldolgozását, a Szent Péter esernyőjét láthatta a közönség.

Teljesen megtelt a nézőtér az Olvasó Színháztermében. A Déryné Programon belüli országjáró alprogramra adott be sikeres pályázatot az intézmény. Különböző előadások közül lehetett választani. Számos darab szóba jöhetett, de végül a Zenthe Ferenc Színház társulatát választották, akik Mikszáth Kálmán híres regényének feldolgozását, a Szent Péter esernyőjét vitték színpadra.

„Szerettünk volna most egy kicsit a vígjátékok irányába elmenni, mert régen volt már az Olvasóban. Kaptunk olyan kérést is, ami egybevágott ezzel az elképzeléssel, hogy szeretnének az emberek egy kicsit kiszakadni a hétköznapok gondjából, és egy felejthetetlen este folyamán nevetni, elengedni magukat. Ez a két felvonásból álló vígjáték úgy gondoljuk, hogy kielégíti ezt a kívánságukat” - nyilatkozta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

A darabot már öt éve játssza a színház, amely Ózdon a hatvankettedik előadását élte meg. A Szent Péter esernyőjét a Zenthe- és Pataki Gyűrű-díjas Susán Ferenc rendezte, aki elmondta, hogy a koronavírus őket is meglepte, de ez idő alatt is tudtak működni.

„Mi egy olyan küldetésben vagyunk, hogy szeretnénk sokfélét játszani és minőségi darabokat próbálunk színpadra tenni. Ez a mű egy olyan alapmű, amit talán nincs is olyan magyar ember, aki nem ismeri és nagyon szereti ezt az anyagot. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó feldolgozás, a Dere Péter által átalakított forgatókönyv, és hát imádnivaló munka volt” - emelte ki Susán Ferenc, rendező.

A színház egyébként tíz éve alakult Salgótarjánban. Ezt a darabot a társulat tagjai is nagyon szeretik, minden alkalommal örömmel játsszák. A történet két szálon fut. Az egyik a glogovai pap és húga Veronka, a másik a vörös esernyő titka, Gregorics Pál és törvénytelen fia, Wibra Gyuri története. A két szál egy idő után összefonódik, amely a rejtély megoldása felé tereli az eseményeket.

„Amikor megkaptam ebben az egyik főszerepet, Adameczné szerepét, megijedtem. Komolyan mondom, hogy megijedtem, mert annyi minden van ebben a szerepben, hogy egy darabig nem voltam benne biztos, hogy meg tudok-e vele barátkozni, meg tudom-e magamat szerettetni a szereppel. Aztán ahogy ment az idő, jöttek a társak és kerekedett egy nagyon jó előadás” - mondta P. Kerner Edit, a Zenthe Ferenc Színház színésze.

A társulat jövőbeli tervei közé tartozik, hogy ez a darab elérje a százas számot. A következő évadra egyébként öt premierrel készülnek, amelyek listája már elérhető a színház oldalán.