Színek és formák – Demes Ferenc László életmű kiállítása nyílt meg a városi könyvtárban
Kultúra
2022. szept. 9.

Színek és formák – Demes Ferenc László életmű kiállítása nyílt meg a városi könyvtárban

Demes Ferenc László életművének eddigi munkáiból nyílt kiállítás a városi könyvtárban. Festményein kívül féldrágakövekből és kerámiákból készített ékszereit is bemutatta.

A Színek és formák című életmű kiállítás ünnepélyes megnyitója, amely Demes Ferenc László alkotásait mutatja be, Rási Zorka és Berki Alex az ÓMI Zenés Színház tagjainak előadásával kezdődött, majd Csörgőné Csépányi Krisztina az Ózdi Városi Könyvtár vezetője méltatta néhány szóval a képző- és iparművész eddigi munkásságát. Elmondta, hogy tizenkét évvel ezelőtt bemutattak egy életmű kiállítást, amely ebben az évben folytatódott.

„2010-ben az első életmű kiállítását már megnyitottuk Demes Ferenc Lászlónak, és úgy gondoltuk akkor, mert beszélgettünk róla, hogy majd a tizedik évfordulót megünnepeljük. Sajnos különböző okok miatt nem volt lehetőségünk, hogy ezt megünnepeljük. Kicsit áttoltuk az időpontot, és úgy döntöttünk, hogy most alkalmas az, hogy ismét megnyissuk ezt a kiállítást” - fogalmazott Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

Demes Ferenc László autodidakta módon kezdte el ezt a különleges szakmát. Nevét festőként, szobrászként, fémszobrászként és ékszerkészítőként is ismerheti a művészetet szerető közönség. Szobrait leginkább a fekete és a fehér színek jellemzik, de kovácsolt ezüst ékszereiből, féldrágakövekből és kerámiákból készített ékszereit is elhozta festményein kívül. Több szempontot is figyelembe vett akkor, amikor összeállította a kiállítás anyagát.

„Legyen a környékről egy pár olyan alkotás, amin lehet épületeket felismerni, szerettem volna olyan szobrokat és olyan kisplasztikákat kiállítani, amik eredményeket értek el. Nívó díjasok vagy országos első díjasok. Olyanokat, amelyeknek a mondanivalójuk sokat jelent és újszerűen próbáltam megoldani és berendezni a termet, hogy vegyes legyen. Vannak ékszerek, amik a csillogás és fény, vannak sötét kisplasztikák a szomorúság ábrázolása, és van a színvilág, a napsütés és a fények. Tehát így próbáltam összeállítani” - mondta Demes Ferenc László, képző- és iparművész.

Az Ózdi Képzőművészeti Egyesület két tagja is köszöntőt mondott az ünnepelt művésznek. Elhangzott, hogy a festészet klasszikus értékeit hívja elő munkáiba Demes Ferenc László, valamint hogy a festészet iránt érdeklődők közül nagyon sokan az ő képeit keresik a kiállítások alkalmával. Az Ózdi Néptánc Egyesület tagjai két táncot adtak elő a jubileumi rendezvényen. A művész 11 fajta szőlőből készítette kézműves borát, amelyből meghívta egy koccintásra szeretett közönségét, majd a könyvtár vezetőjének átadta egyik festményét, amely ezentúl a városi könyvtár falát fogja díszíteni.

„Nagyon örültem, hogy Feri elhozta rengeteg alkotását ide, és hogy nemcsak a festményeket hozta, hanem a szobrokat, a köveket és a grafikákat. Olyan érzésem volt, mikor megnéztem a kiállítást, mint amikor a Louvre-ben voltam, és arra gondoltam, hogy nem tudom egyszerre befogadni ezt a rengeteg szép dolgot” - Bóta Erzsébet.

Demes Ferenc László nevéhez köztéri alkotások is fűződnek, hiszen Mikófalván, Serényfalván és Kissikátorban is található általa készített emlékmű, amelyekre a legbüszkébb, de készített egytonnás cseppkőből oltárt, amely Bódvarákó templomát díszíti.