Visszaemlékezés a múltra – városunkban járt Tátrai László, egykori FIFA bíró.
Kultúra
2022. szept. 12.

Visszaemlékezés a múltra – városunkban járt Tátrai László, egykori FIFA bíró.

Szabó Gábor labdarúgó emléktornát rendeztek szombaton az Újváros Téri Általános Iskolában.

Az eseményen részt vett Tátrai László, egykori FIFA bíró. Az ózdi múlttal is rendelkező játékvezető megosztotta stábunkkal pályafutásának legemlékezetesebb pillanatait. A gárdák összecsapásában pedig a fiatalok közül a Bolyki Tamás Általános Iskola, a felnőttek mezőnyéből pedig a Horváth Family alakulata győzött.

XXII. alkalommal rendezték meg a Szabó Gábor labdarúgó emléktornát. Ifjúsági és felnőtt kategóriában is több csapat nevezett be a megmérettetésre. Az eseményen díszvendégként vett részt Tátrai László. A nyugalmazott FIFA bíró Sátoraljaújhelyen született, azonban városunkhoz is igen komoly szálak fűzik. Nyolc évig élt itt első feleségével és pályafutásának kezdeti szakaszát is innen datálja. Mint futballista, fiatal korában sérülést szenvedett így nem léphetett többet pályára. Egyik tanítómestere tanácsára fordult a játékvezetés felé. Több, mint negyven nemzetközi mérkőzést vezetett, így az évek alatt rengeteg emlékezetes pillanatot tudhat maga mögött.

„A Bajnok Csapatok Európa Kupáját vezettük emlékezetem szerint 1976-ban, Skóciában. Egy kicsit késve kezdtük meg a mérkőzést, mert nem jöttek értünk időben. Mikor megérkeztünk, akkor a Vitray úr kérdezte tőlünk, hogy miért késtünk. Ez egy emlékezetes dolog volt. Ott például nem adtam meg az egyik gólt. Akkor nagy csapat volt a Gerd Müllerrel és a Franz Beckenbauerrel. Nem adtam meg a gólt, beintettem. A banketten megdicsért engem a Stanley Rous, aki akkor volt a FIFA főtitkára. Azt mondta, hogy fiam, te érzed a játékot, nagy jövő vár rád. Ez egy örömteli pillanat volt számomra és utána szépen beindult a pályafutásom." - nyilatkozott Tátrai László, egykori FIFA bíró

Elmondása szerint voltak könnyebb és nehezebb időszakok is, de minden pillanatát élvezte a hivatásának. A futball iránti szeretet miatt tartott ki olyan sokáig posztja mellett. Amióta abbahagyta a játékvezetést, rendszeresen fut és teniszezik, így a mozgás és a sportolás a mai napig sem hiányzik az életéből. Jelenleg munkavédelmi szakértőként tevékenykedik. Az ózdi eseményre egyik barátjával érkezett, akit ugyan nem a futball kapcsán ismert meg, de mostani hivatásuk miatt egymásra találtak és jó viszonyt ápolnak.

„A kezdetek általános iskolából indultak. Lantos Mihály felesége osztályfőnököm volt és egy hétvégére elvitt magukhoz haza. Ott megmutatta az érmeket és okleveleket. Ezért lettem futballista. Közben találkoztam nagy csapatokkal. Az Arany csapatból is Buzánszky Jenővel. Ő vitt be az ifjúsági válogatottba. Puskás Öcsi bácsival az Újpest pályán futballoztam. Szepesi Gyuri bácsival is, Ő közvetítette ezt az egészet. Eléggé jó életet éltem a futballban, de sajnos jött egy sérülés a térdemben és így abbamaradt a profi pályafutásom." - mondta Schmidek Péter

A nap folyamán zajló meccseket mindketten figyelemmel kísérték. A délutáni díjátadón is részt vettek, amikor a legjobban szereplő alakulatok átvehették megérdemelt jutalmakat. Az ifjúsági csapatok között a Bolyki Tamás Általános Iskola végzett az első helyen. A felnőttek mezőnyében pedig a Horváth Family vehette át a legfényesebb kupát. A gólkirályok, Bogdán Szabolcs Bendegúz és Panyák Martin pedig egy-egy labdával gazdagodtak.