Egy kötet, tizenkét novella – Jánoki-Kis Viktória író érkezett a könyvtárba
Kultúra
2022. szept. 21.

Egy kötet, tizenkét novella – Jánoki-Kis Viktória író érkezett a könyvtárba

Jánoki-Kis Viktória író, építész mutatta be Átlépsz velem a víz fölött című kötetét az Ózdi Városi Könyvtárban. Az eseményre két iskolából is érkeztek osztályok.

Egymást követve foglalták el helyüket az Ózdi Városi Könyvtárban a József Attila Gimnázium és a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákjai. Ők a Nemzeti Művelődési Intézet által életre hívott programsorozat egyik alkalmára érkeztek, amely egy rendhagyó tanóra volt számukra. Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére létrejöttek a Petőfi Klubok Kárpát-medence szerte. Ennek a kezdeményezésnek a keretében látogatott el Ózdra Jánoki-Kis Viktória, kortárs magyar író is.

„A könyvtár alapvető feladata az olvasóvá nevelés és az olvasás népszerűsítése, különösen a kortárs magyar szerzők népszerűsítése, amely közelebb áll a középiskolásokhoz, mint egy klasszikus irodalom. Ezen keresztül jobban elérhetővé válik az irodalom számukra, élményszerűbbé válik és könnyebben rá lehet venni őket az olvasásra” - mondta Dankóné Magyar Mária, könyvtáros.

A program keretében tizenkét szerzőt választottak ki, akik az ország számos pontjára utazva mutatják be alkotásaikat és népszerűsítik az olvasást. Az írónő először bemutatkozott a diákoknak és elmesélte, hogyan lett építészből író, majd bemutatta  kötetét. Az Átlépsz velem a víz fölött tavaly szeptemberben jelent meg, amely tizenkét novellát foglal magába. Ezek kifejezetten mai problémákról, emberekről szólnak. A legtöbb esetben valamilyen családi szeretetkapcsolat áll a középpontban, ugyanis ez a téma nagyon foglalkoztatja a szerzőt. Ezek egyébként két szemszögből megírt tudatnovellák, amelyekbe most a diákok is betekintést nyerhettek.

„Én azt gondolom, hogy az én pályám azért is lehet nekik érdekes, mert tizennyolc évesen nem mindig tudjuk, hogy mik akarunk lenni és sokszor ez később derül ki. Egyrészt nem lehetetlen a pályaváltás, milyen utakon lehet elindulni ha úgy érezzük, egy pár év munka után, hogy valami mással szeretnénk foglalkozni, másrészt azt gondolom, hogy a fiatalok aztán különösen fogékonyak a történetekre. Felnőtt korunkban sem véletlenül járunk moziba, olvassuk a könyveket, de talán az ő korosztályuk az, amelyiket még az is érdekelhet, hogy kell megírni és jól kitalálni egy ilyen történetet, és ebben szeretnék nekik egy picit inspirációt adni” - nyilatkozta Jánoki-Kis Viktória, író, építész.

A pszichológia erőteljesen megjelenik az alkotásokban, ugyanis a szerző folyamatosan kutatja, hogy a gyerekkori sebek, sérülések hogyan hatnak a felnőtt korra. Valós történetekből indul ki, de a vége mindig fikció. A fiatalok hallhattak arról is, hogyan kell jó történetet írni és karaktert alkotni, majd kérdezhettek is az alkotótól.