Megfelelő sebességválasztás és kellő odafigyelés – az őszi és téli hónapokban legyünk résen az utakon gyalog és gépjárművel is
Hírek
2022. okt. 20.

Megfelelő sebességválasztás és kellő odafigyelés – az őszi és téli hónapokban legyünk résen az utakon gyalog és gépjárművel is

A megfelelő sebességválasztásra és az óvatosságra hívja fel a figyelmét az úton közlekedőknek a rendőrség. Emellett fontos ellenőriztetni a jármű műszaki állapotát.

Az őszi, téli hónapokban közlekedőknek, legyenek akár gyalogosok, vagy járművezetők, több kedvezőtlen időjárási tényezővel kell szembenézniük. Többek között a látási viszonyok romlásával is. Ekkor ugyanis több minden korlátozza ezt. Éppen ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően készítse fel járművét és saját magát is a körülményekre.

„A lámpákat érdemes felkészíteni a járműben. Meg lehet nézettetni szervizben, esetleg a burkolatát fel lehet csiszoltatni. A kiégett, elhasználódott izzókat érdemes kicseréltetni, hogy ilyen korlátozott látási viszonyok között a gépjárművezető számára optimális körülményeket teremthessünk. A másik, hogy a folyadékszinteket is meg kell nézni, a téli viszonyokra fel kell készíteni. A fagyálló folyadékot lecseréltetni, kiméretni, pontosan azért, mert lehetnek fennakadások a közlekedésben a szélsőséges időjárási viszonyok között” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

A gyalogosan és kerékpárral közlekedőknek is fontos a védelem. Saját maguk testi épsége érdekében felvehetnek különféle fényvisszaverő mellényeket, főként a kijelölt átkelőhelyeken. Amennyiben lakott területen kívül az út szélén sétálnak, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése. Ez az előírás a kerékpárosokra is vonatkozik. Lassan a téli gumik átcserélése is esedékessé válik. Vannak, akik városunkban ezt már megtették, de akadnak olyanok is, akik még várnak vele egy kicsit.

„Nyilvánvalóan mindenekelőtt a gumit lecseréltetem. Megnézetem az ablakmosó folyadékot, a különböző tartályokat, de leginkább a futómű és a kerék a fontos” - nyilatkozta dr. Bohus Gábor.

„Még nincsen, még a nyári van fent. De ha beáll a 7 fok alatti hőmérséklet, akkor majd lecserélem” - hangsúlyozta Újvárosi Márkó.

Jégkaparóval és különböző lepedőkkel is készülnek a sofőrök az időjárás viszontagságaira. Járművezetési szokásainkon is változtatni kellene ebben az időszakban. A hatóság munkatársai azt javasolják, hogy mérsékelt sebességgel és körültekintően közlekedjünk. Célszerű egy szakműhelyben teljeskörűen átvizsgáltatni gépjárműveinket, hogy a lehető legbiztonságosabban járjuk az utakat.