Danis Lídia magyar színésznő tartott előadást a Van Helyed a Közös Jövőnkért Alapítvány épületében
Hírek
2022. okt. 21.

Danis Lídia magyar színésznő tartott előadást a Van Helyed a Közös Jövőnkért Alapítvány épületében

Életút előadást tartott Danis Lídia színésznő a Van Helyed a Közös Jövőnkért Alapítvány Stúdiójában. A színésznő számos tanáccsal és gondolattal ellátta a megjelenteket.

2011 óta működik Ózdon a Van Helyed a Közös Jövőnkért Alapítvány, amely hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával, felzárkóztatásával és integrációjával foglalkozik. A Van Helyed Rendszer elsősorban a romák elősegítését tűzte ki célul, így egészen magzatkortól egyetemig végigkísérik őket. Nagyon fontos számukra, hogy a fiatalokat pályára állítsák, így családi klubokat szerveznek a 2013-ban létrejött Stúdió épületükben, amelyre olyan roma származású embereket, példaképeket hívnak, akik nehéz helyzetből induló, szép karriert futottak be.

„Ilyenkor kérdezhetnek a különböző korcsoportú van helyedesek. Itt vannak azok az anyukák, akiknek a gyerekeik Budapesten tanulnak tovább a Van Helyed Stúdió Pluszban. Nekik nagyon fontos, hogyan engedjék el a gyerekeiket távolabbra, általában ilyen kérdést szoktak feltenni. Itt vannak a Família Stúdióból a kismamák, akiknél nálunk születnek a gyerekek és tulajdonképpen az egész ittlétük arról szól, hogy milyen pályára fognak majd állni, hogyan fognak továbbtanulni vagy mit fognak tanulni. Itt vannak még az általános iskolásaink is, hiszen mi úgy dolgozunk, hogy a kismamáktól, a magzati kortól egészen egyetemig, most már vannak egyetemistáink is, foglalkozunk a gyerekekkel minden nap” - emelte ki Bódis Kriszta, alapítvány vezető, dokumentumfilmes.

A mostani vendég Danis Lídia, színésznő volt, akit a filmvásznon, magazin címlapon és színházi közegben is számtalanszor láthattak az emberek. Egy életút előadást tartott, amellyel igyekezett segíteni a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Kiemelte, hogy a tanulásban látja a jövőt és úgy véli, ez a legfőbb eszköz, amellyel az ember előre léphet és megvalósíthatja az álmait.

„Remélem, hogy a személyiségem tud segíteni vagy az én példám. Az, hogy én is roma származású vagyok, az mindenképpen egy fontos közös pont. Szerintem ezek az apró lépések, hogy egy olyan ember, akinek sikerült hasonló közegből elérnie eredményeket, hogy mindenkinek lehetnek álmai, amiket nem kell feladni, mert megvalósíthatóak rengeteg munkával. Úgyhogy remélem, hogy akár egy példa is lehet az én utam” - mondta Danis Lídia, színésznő.

Az alapítvány segítségével az elmúlt kilenc évben közel száz támogatott végzett szakmát vagy szerzett érettségit. Van köztük, aki egyetemre jár és olyan is, aki már munkába állt.