Templombúcsút tartottak és megáldották a szentsimoni Római Katolikus Plébánia épületét vasárnap
Egyház
2022. nov. 2.

Templombúcsút tartottak és megáldották a szentsimoni Római Katolikus Plébánia épületét vasárnap

Templombúcsút tartottak Szentsimonban. Ficzek László, az Egri Főegyházmegye általános helynöke celebrálta a szentmisét, majd megáldotta a felújított Római Katolikus Plébánia épületét.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a szentsimoni Római Katolikus Plébánia épületét egy sikeres pályázatnak köszönhetően felújítják. A mintegy 15 millió forintból az épület külső, statikai szempontból fontos részét tudták helyreállítani. A rekonstrukció az Egri Főegyházmegye segítségével jöhetett létre, azonban a helyiek is nagyobb pénzösszeggel támogatták a munkálatokat.

„Későbbi terv az épülettel az lenne, hogy egy kulturális, helyi közösségnek nyújtson életteret. A több mint tizenötmillió forintos felújítási költségből húsz százalékot a helyiek önerőből adtak össze. Egy szűk fél év alatt történt meg a felújítás, azonban belül még több minden előkészítésre szorul, illetve a belső épületgépészet elavult állapota még a jövő zenéje lesz, hogy hogyan sikerül majd felújítani” - mondta Vasas Attila, a Szentsimoni Egyháztanács elnöke.

A vasárnapi szentmisét Ficzek László, az Egri Főegyházmegye általános helynöke celebrálta, aki a templombúcsú jelentőségéről is beszélt. Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok oltalma alatt áll ez az épület. A több mint nyolcszáz esztendős templomban hétről hétre összegyűlik a közösség, hogy együtt imádkozzanak Jézus Krisztus tanítása szerint.

„Minden egyes templombúcsú azt jelenti, hogy katolikus hitünknek a nagy ünnepei mellé felsorakozik egy újabb ünnep. Egy olyan, amely egy adott plébánia, egy adott templomba járó közösség ünnepel. Erre készülünk, várjuk azt, előkészületi munkálatokat végzünk. Gyönyörű ez a templom. Talán, akik megszokásból minden vasárnap megérkeznek, nem is veszik észre, hogy milyen szép ez a templom, olyan jó ide belépni” - fogalmazott Ficzek László, az Egri Főegyházmegye általános helynöke.

A szentmisét követően a megjelentek együtt mentek át a Római Katolikus Plébániához. Itt Ficzek László helynök áldást kért az épületre és a benne munkálatokat végző hívekre is. A szertartást követően egy kisebb sétát is tettek a résztvevők a felújított létesítményben.