Utazó kultúra címmel indított előadássorozatot az ÓMÉK
Kultúra
2022. nov. 3.

Utazó kultúra címmel indított előadássorozatot az ÓMÉK

Utazó kultúra címmel indított előadássorozatot az ÓMÉK. A prezentációk alkalmával számos hasznos és érdekes információt tanulhattak a gyerekek, például a halottak napi szokásokról.

Csendben és nagy fegyelemmel ültek a negyedik osztályos tanulók a teremben, ahol az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. munkatársai a halottak napi szokásokról tartottak előadást. A prezentációk három ország temetkezési tradícióiról, a gyász feldolgozásáról adtak különleges és érdekes tudnivalókat, információkat a diákoknak.

„A nyitvatartásunk az Olvasóban november elsejétől szünetel, és nem szerettük volna elengedni a kultúraközvetítésnek a kezét. Így mi szeretnénk minél több iskolába eljutni. Négy témakörben az Utazó kultúra elnevezésű előadássorozatunkkal, ahol megismerkedhetnek az adott népszokásokkal, hagyományokkal, ételekkel, amik elsősorban Magyarországon, de kitekintve a környező országokban is népszerűek. Ezáltal próbálunk egy kis kultúrát és tudásanyagot közvetíteni a városi iskoláknak” - mondta Fábián-Dobos Eszter, az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. művelődési ágazatvezetője.

A kultúraközvetítő programra több intézmény is jelentkezett. A Vasvár Úti Általános Iskola alsó tagozatos diákjait Szarvas Anita a magyar, Csépányi Réka az olasz, Dobos Adrienn pedig a mexikói hagyományokkal ismertette meg. Mindhárom lebilincselő előadás újdonságokat tartalmazott a tanulók számára. Többek között elhangzott, hogy a mexikói gyászolók halottak napján zenét hallgatnak, mert a hangulat több mint ünnepélyes, ünnepi. Kétségtelen, hogy ez a számunkra nem mindennapi tradíció, Mexikó szokásai és hagyományai között a legjellemzőbb és legismertebb.

„Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, mivel megismerkedhetünk más országok kultúrájával is, illetve most például a halottak napi szokásokkal. Szerintem egy kicsit jobb kultúrákkal is, mert mi nem egészen úgy ünnepeljük a halottak napját, mint mondjuk Mexikóban, ahol sokkal vidámabb ez az egész dolog” - nyilatkozta Lazányiné Berkeszi Hedvig, pedagógus.

Eddig négy iskolában, négy hasonló előadást tartottak az ÓMÉK képviselői. A visszajelzések azt bizonyítják, hogy igény van az ilyen és ehhez hasonló kultúraközvetítő programsorozatra. Az aktuális prezentációkra a jövőben is jelentkezhetnek az intézmények, akik maguk választhatják meg a rendezvények időpontjait, az ozdolvaso@gmail.com e-mail címen, vagy a 06-30/488-7122-es telefonszámon jelezhetik szándékukat.