Márton napra készülnek az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájában
Oktatás
2022. nov. 4.

Márton napra készülnek az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájában

A több éves hagyománynak megfelelően feldíszítik a csoportszobákat, énekelnek festenek és ragasztanak. Több éneket is megtanulnak, Márton napon pedig felvonulnak a maguk készítette lámpásokkal.

A Márton-napi énekeket gyakorolják a Nyuszi csoport tagjai az Újváros Téri Óvodában. Már több mint hét éve éltetik ezt a népi hagyományt. A kicsik nagy szorgalommal készülnek a jövő heti eseményre, hiszen a Márton-napi felvonulás jeles nap az életükben. Az ünnep nemcsak arra jó, hogy a gyerekek tudását bővítsék és kreativitását megmozgassák, hanem arra is megfelelő alkalom, hogy egy lámpafényes sétára összehozza a közösséget.

„Már három hete folyamatosan erre hangolódunk a Márton-napi műsorunkkal, illetve a díszítésre is a csoportszobánkban, hogy meghozzuk a hangulatot a gyerekeknek és a szülőknek is erre az eseményre, és már nagyon türelmetlenül várják a gyerekek, hogy ismét megrendezésre kerüljön ez az esti vagy késő délutáni esemény” - mondta Csutorné Sveda Hajnalka, óvodapedagógus.

Az óvodában minden évben elmesélik Szent Márton történetét a ludakkal, amikor el akart bújni püspökké választása elől, és azt, hogy hogyan buktatták le a rejtőzködő Mártont a gágogó szárnyasok. Ezt a történetet a gyerekek szívesen eljátsszák közösen a foglalkozások alkalmával, de más tevékenységben is örömmel részt vesznek.

„Díszítünk, készítünk rajzokat és ragasztunk. Készülünk égő lámpásokkal is” - nyilatkozta Biczó Zafira.

Ottjártunkkor nagy odafigyeléssel színezték a képeket. A hagyományőrzés elengedhetetlen része, hogy megismertessék az óvodásokat a népszokásokkal és az év ezen időszakára vonatkozó, jóslatokkal, hiedelmekkel. A lámpások elkészültek, a jövő heti Márton napon útnak indulnak a hagyományos felvonulásra, ahol tűzzsonglőr is fellép. A gyerekek műsorral készülnek, a menü pedig libazsíros kenyér lesz.