Lovas járőrvezetői képzés – ózdi polgárőrök vizsgáztak Szilvásváradon
Hírek
2022. nov. 21.

Lovas járőrvezetői képzés – ózdi polgárőrök vizsgáztak Szilvásváradon

Járőrvezetői I-es gyakorlati oktatáson és vizsgán vettek részt Szilvásváradon az ózdi lovas polgárőrség tagjai. A képzésnek köszönhetően a város belterületén is teljesíthetnek szolgálatot.

A november elején átvett új egyenruhában sorakoztak fel a lovas járőrvezetői vizsgán az ózdi polgárőrök a szilvásváradi Fedeles Lovardában. A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjaiból álló csapatnak, lovasnak és lónak kellett számot adnia a képzés során szerzett intézkedéstaktikai és egyéb ismeretekről. A lovas polgárőrség fogalma több mint tíz éve fogalmazódott meg az Országos Polgárőr Szövetség által, és igen nagy hangsúlyt fektetnek a képzésekre és az utánpótlás-nevelésre.

„Az Országos Polgárőr Szövetség ezekben a nehéz időszakokban előtérbe helyezte a lovas szolgálatok jelentőségét, ezért nagy hangsúlyt fektetünk most a képzésre, ugyanis minél több lovas bevonására van szükség. A megnövekedett rezsiköltségek, az illegális fakitermelések és a külterületi szolgálatok nagy jelentőséggel bírnak, így ez a hétvégi szakmai képzés is arra irányul, hogy minél több lovas tudjon a kötelékben tevékenykedni és szolgálni” - emelte ki dr. Radácsné Reszegi Rita, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának elnöke.

A sikeres vizsgát teljesítő lovas és ló jogosult többek között a város belterületén, forgalomban történő lovas járőrszolgálatra, rendezvénybiztosításokon való szolgálatra segítve a rendőrség munkáját, ügyelve a rendre és biztonságra.

„A lovas szolgálat segít abban, hogy a nehezen megközelíthető területrészeket járőrözni lehessen, ebben segítik a polgárőrök a rendőrség munkáját, másrészről a rendezvényeken a jelenlétük mindenki számára megnyugtató. A lovakat szeretik az emberek, közel áll hozzájuk, a jelenlétük pozitívan hat mind a rendre mind, a biztonságra” - mondta dr. Mecser Tamás, rendőrezredes, Heves megye rendőrfőkapitánya.

A szombaton kezdődő tanfolyamot örömmel fogadta Szilvásvárad községe és a Heves Megyei Polgárőr Szövetség. A díjmentes képzésen résztvevők olyan oktatóktól szerezhettek ismereteket, mint Tuska Pál, aki háromszoros military országos bajnok és olimpikon, valamint Molnár Tamás, gróf Széchenyi-díjas lovasedző. A megfelelő lovas polgárőri feladatok biztosításához elengedhetetlen, hogy lovas és ló között tökéletes összhang és bizalom legyen, így a váratlan stresszhelyzeteket gördülékenyebben tudják kezelni. Ez a kiképzés tehát igen hasznosnak bizonyul egy fiatalabb, tapasztalatlanabb állat számára is.

„A fiatalabb lovak kicsit nehezebben viselik még a vizsgát, mert elsőbálozók, de az idősebb lovak, akik több rendezvényen vettek részt, ők sokkal könnyebben viszonyulnak a helyzethez. Mindenképpen pozitív a képzésnek a visszacsatolása, mert egy újabb feladatsor az, amelyet megoldottak és jól teljesítették” - fogalmazott Varga Gábor, az Ózd és Térsége Polgárőrség lovasvezetője.

A lovas polgárőrök ezentúl önkéntes őrjárataikat szélesebb körben tudják kiterjeszteni, megelőző tevékenységükkel a rendőrség munkáját segíteni, bízva az eseménymentes szolgálatban.