Jó szerencsét!
Kultúra
2021. szept. 8.

Jó szerencsét!

Hagyományőrző bányásznapi ünnepséget tartottak Farkaslyukban. Az eseményt idén már hetvenegyedik alkalommal szervezték meg. A program helyszíne a megszokottakhoz hűen a Gyürky Gyula tér volt.

A jeles nap színvonalát a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Fúvószenekar játéka emelte. Térzenét hallhattak a megjelentek. A Himnusz után pedig Pintér Zsolt polgármester, dr. Csuzda Gábor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagja, valamint Mátyás Edina a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Igazgatóságának igazgatója is köszöntötte a résztvevőket. Szeptember negyedikén tartották meg a 71. Hagyományőrző bányásznapi megemlékezést Farkaslyukban. Az eseményre sokan kilátogattak, hogy jelenlétükkel is tisztelegjenek a bányász szakma képviselői előtt.

„Megemlékezünk, hiszen koszorúinkat elhelyeztük itt az emlékműnél, azoknak az embereknek az emléke előtt, akik bányabeli térségekben munkavégzés közben veszítették életüket. Olyan emberek előtt, akik félelmüket félretéve nap mint nap leszálltak a mélybe, és harcot vívtak a természettel azért, hogy otthonainkban fény és meleg legyen” - mondta Tóth András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának Farkaslyuki Alapszervezetének elnöke.

A megemlékezésen a Farkaslyuki Bányaüzemben balesetben elhunytak előtt rótták le tiszteletüket a különböző szervezetek képviselői egy-egy koszorú elhelyezésével. A résztvevők közül többen voltak olyanok is, akik egész életüket a bányászatnak szentelték, sőt már öt generáció óta hűségesek a szakmához.

„A szépsége maga a szakma. Igaz, hogy valóban veszélyekkel járt, de aki beszokott oda, az meg is szerette. Aztán sajnos voltak sokan, akik itt is maradtak. Az én szakmámmal kapcsolatban is volt jó pár olyan, ami szomorú, illetve kellemetlen dolgokkal járt, de hát ez a szakmánkhoz tartozott” - fogalmazott Trefiman Dénes, az egykori farkaslyuki bányamentő állomás vezetőhelyettese.

Hubai Imre a természettudományok iránt érdeklődött. 1983-ban végzett bányamérnökként és Farkaslyukban kezdte pályafutását, a bánya bezárásáig dolgozott itt, 17 évig.

„Jó kollektíva volt, hiszen a bányászok egymásra voltak szorulva munka közben, ezt ők érezték és a civil életben is megmutatkozott. Nem annyira bányászként, de Farkaslyukhoz a civil életben most is kötődöm, úgyhogy rendszeresen szoktam találkozni bányászokkal. Sajnos csökkent a létszám, de az utóbbi időben kasztot alkotnak a bányászok” - nyilatkozta Hubai Imre, bányamérnök.  

A Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete, a Borsodi Bányászok Területi Tagozata, valamint a Farkaslyuki Alapszervezet közösen minden esztendőben elismeri kiválóságait és jubiláló tagjait. Most egy emléklappal és egy korsóval köszönték meg kitartásukat, és hogy a mai napig kiállnak a bányász eszmeiség mellett. A tizenhárom bányász alapszervezet, mintegy kétezer főt számláló tagságából a farkaslyuki a legnagyobb, négyszázhatvan fővel.