Filmvetítés és államtitkári látogatás az NFÉ-ben
Kultúra
2022. dec. 2.

Filmvetítés és államtitkári látogatás az NFÉ-ben

Helyi alkotók filmjét vetítették a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. Az Idevalók című dokumentumfilm bemutatójára Fülöp Attila államtitkár is ellátogatott.

Rendhagyó filmvetítésre érkeztek az érdeklődők a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba. Három helyi alkotó, Kovács Krisztina, Pintér-Facskó Anett és Váradi László Idevalók című dokumentumfilmje került ugyanis a vászonra. Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Szűrös-Danyi Edina a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetségének elnökhelyettese és Harkály Géza Patrik tapasztalati szakértő is megosztotta gondolatait.

„Ez a film egy ablak, egy ablak a sérültek világába. Betekintést ad abba a világba, amiben nekünk élnünk kell. Sokan úgy gondolják, hogy jajj ő beteg, neki valamilyen problémája van, ő más mint mi. Talán így is van, talán tényleg mások vagyunk, de mi attól vagyunk, akik. Egy életrevaló fiatal társaság” - fogalmazott Harkály Géza Patrik, a film szereplője.

Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos egy angliai iskolában tett látogatására emlékezett vissza, ahol olyan fiatalokkal találkozott, akik bizonyos betegségtípusokkal küzdöttek.

„Az elfogadottság, a beintegrálódás, a közös öröm, a közös élmény és mindaz, mi egyfajta másság kezelését jelenti, számomra akkor világosodott meg. Akkor világosodott meg, amikor kerekesszékes sérült fiatalt közösen toltak felváltva ki az udvarra együtt játszani, együtt dobálták a gumilabdát egymásnak a nem sérült fiatalokkal közösen és feloldódott mindaz, ami máshol esetleg gátként, korlátként megjelent” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Az eseményre Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár is ellátogatott. Köszöntőjében megemlítette, hogy december 3-án lesz a fogyatékos emberek világnapja.

„Minden egyes ilyen nemzetközi nap csak annyit tud érni, amit majd a következő napra át tudunk menekíteni, amikor már nem nemzetközi nap van, nem itt ülünk ezen a szép és jó helyen, hanem mindenki a maga szürke hétköznapjában dolgozik, teszi a maga dolgát, hogy akkor mi marad meg ebből. Azt gondolom, hogy itt ez a film, amit nekem már volt szerencsém megnézni, ami a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetsége gondozásában létrejött, az egy fontos dokumentum. Pontosan azért, mert ahhoz segít minket hozzá, hogy információt átadjon” - emelte ki Fülöp Attila, Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkár.

Kiemelte, hogy a film kirívóan jó része, hogy a maga természetességében mutatja be a szereplőket és az életüket, így közelebb tudunk kerülni hozzájuk és ügyükhöz. Az alkotás középpontjában egyébként kilenc fogyatékkal élő fiatal áll, akik közel nyolc hónap leforgása alatt több alkalommal is érzékenyítő tréningeket tartottak ózdi oktatási-nevelési illetve szociális intézményekben.

„Sok gyerek a nyolc főből ismerte egymást, mert mindegyik egy iskolába jár. Voltak, akik új tagként csatlakoztak, de nagyon hamar befogadták őket és egy igazi kis közösségé kovácsolódtunk, úgyhogy a munka az nagyon gördülékenyen menet. A szakmai vezetőnk, Bartáné Demcsik Katalin szuperül irányította a történetet, úgyhogy szerintem mindenkinek egy pozitív dolog volt ez a film” - hangsúlyozta Szűrös-Danyi Edina, a Halmozottan Sérültek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szülőszövetségének elnökhelyettese.

Sokan könnyes szemmel ültek, a film ugyanis mindenkit meghatott. A vetítést követően Fülöp Attila és Riz Gábor egy-egy ajándékcsomaggal lepték meg a fiatalokat, akik szintén készültek számukra egy kis meglepetéssel, amit örömmel át is adtak. Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult.