Értő olvasást segítő, játékos, ismeretterjesztő foglalkozást szervezett az Ózdi Városi Könyvtár az általános iskolásoknak
Kultúra
2022. dec. 14.

Értő olvasást segítő, játékos, ismeretterjesztő foglalkozást szervezett az Ózdi Városi Könyvtár az általános iskolásoknak

Luca napi hagyományokat ismertek meg a II. János Pál Katolikus Általános Iskola alsósai. A meseolvasást közös beszélgetés, majd kézműves foglalkozás követte.

Tavaly indította útjára az olvasásnépszerűsítést, szövegértést elősegítő programsorozatát Meseláda címmel az Ózdi Városi Könyvtár. A havonta egy alkalommal kisiskolásoknak megtartott csoportfoglalkozás nagyon tetszett a résztvevő osztályoknak, pedagógusoknak. Egy tanév során hét-nyolc találkozón változatos témákat dolgoznak fel, amely kiváló lehetőséget biztosít az érzékenyítő beszélgetésekre is.

„Attól függően, hogy van-e valamilyen jeles nap abban a hónapban vagy nincs, úgy találom ki, hogy milyen mesét fogok nekik olvasni. Ha nincsen jeles nap, akkor a Pagony Kiadónak van egy sorozata a „Most én olvasok!”, ez kifejezetten kisiskolásoknak való könyv, mese, ezt könnyen megértik. Szép, színes illusztrációk vannak a könyvekben, ezt is szeretik a gyerekek. Ezt vetített kép formájában mesélem el nekik, hogy ezt is élvezzék. A mese elolvasása után megbeszéljük” - mondta Dankóné Magyar Mária, könyvtáros.

Az idei évben az energiaválság okozta helyzet új kihívásokat hozott számos intézmény életébe. Így a korábban megszokott formában nem tudták folytatni a könyvtárosok a Meseláda című foglalkozást. A rendszerességet fenntartva most ők mentek azokhoz az osztályokhoz, akik mindenképpen részesei szerettek volna lenni az interaktív óráknak.

„Nagyon örülök neki, hogy olyan részét tanulják meg a történelmünknek és szokásvilágunknak, amit eddig még nem ismertek. Reméljük, hogy a lucázást jövőre be tudjuk építeni majd a tanmenetünkbe” - nyilatkozta Török-Spéder Csilla, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola 2/3 osztályának osztályfőnöke.

A foglalkozások nagyon jól beilleszthetőek a tanmenetbe, hiszen a mesehallgatás, annak megértése és visszakérdezése irodalomóra keretén belüli, míg a kézműveskedés kiváló technika órai elfoglaltságot jelent a kisiskolásoknak.

„Hóembert csináltunk, van neki keze, orra, sálja” - emelte ki Bódi Szandra.

A kihelyezett Meseláda több osztályhoz eljut a hét folyamán, amelynek fontossága nemcsak a közös mesehallgatásban és kézügyességet igénylő, fejlesztő munkán alapszik. Ilyen beszélgetések során ugyanis olyan témákat tudnak érinteni, amelyek a barátság, az empátia vagy a segítőkészség fogalmait erősítik.