Januártól előre megválthatóak a sírhelyek az Ózdinvest Kft. által üzemeltetett temetőkben
Város
2023. jan. 12.

Januártól előre megválthatóak a sírhelyek az Ózdinvest Kft. által üzemeltetett temetőkben

Január elsejétől előre megválthatók a sírhelyek a városi fenntartású temetőkben. A változás nemcsak a helymegváltást érinti, a temetkezés költségei is drágulnak idén.

2022. december 2-án fogadta el Ózd Város Önkormányzata azt a határozatot, amelyben a köztemetők használatának rendjéről és a temetkezésről döntött. Idén január elsején lépett hatályba a rendeletmódosítás, amely lehetőséget biztosít arra, hogy lejárt rendelkezési jogú sírhelyet azok is megvásárolhassanak, akik eltemethető elhunyttal nem rendelkeznek.

„Ez a gyakorlatban lényegében azt jelenti, hogy az állampolgárok még életükben kiválaszthatják azt, hogy mely temetőben és melyik lejárt rendelkezési jogú sírhelyben szeretnének eltemetkezni. Ezeknek a sírhelyeknek a listáját a temetkezési gondnokságunk Lomb út 1. szám alatti irodájában lehet megtekinteni. Itt információt nyújtanak a kollégák arról, hogy melyek ezek a sírhelyek, amelyeket meg lehet vásárolni” - mondta dr. Tóth Andrea, az Ózdinvest Kft. ügyvezetője.

Ózdon hét helyszínen, a Gyári, Bolyki, Táblai, Centeri, Bánszállási, Somsályi és Cserdalápai temetőkben közel 13.500 sírhely található. Ezek közel egyharmadának, szám szerint 4500-nak lejárt a rendelkezési joga. A koporsós sírhelyeket 25 évre, míg az urnasírfalat, vagy helyeket 10 évre lehet megváltani. Ezután 1 év időtartamot engedélyez a kormányrendelet, hogy a hozzátartozók újabb évtizedre kifizessék elhunyt szeretteik nyughelyét. Több száz értesítést, levelet küldött a cég a hozzátartozóknak, sikertelenül. Ennek egyik oka, hogy a lakcímváltozásokról nem tájékoztatják a temetési gondnokságot. Áthidaló megoldásként tájékoztató matricákat helyeznek ki az urnasírokra, figyelmeztetve a hozzátartozókat fizetési kötelezettségükre.

„Sajnos az energiaár-emelkedések a temetési költségekre is hatással vannak, így például a hamvasztásos temetés költségeire is. Mely költségek több részből tevődnek össze, így például a szolgáltatási díjtételekből, illetve a továbbszámlázott díjtételekből. Továbbszámlázott díjtétel például a hamvasztóüzemi szolgáltatás, amely majdnem a duplájára emelkedett. Így egy temetés körülbelül, megközelítőleg olyan 30%-kal kerül többe idén” - nyilatkozta Molnár Ákos, az Ózdinvest Kft. temetkezési divízióvezetője.

A legolcsóbbnak mondott hamvasztásos temetés nagyjából 250.000 Ft-tól indul. A KSH szeptemberi adatai alapján egy koporsós temetés ára átlagosan 336.000 forint, a hamvasztás szórással pedig 239.000 forint volt. Ezekhez az árakhoz jön még a sírhelymegváltások díjtétele, ami I., II., III. és IV. osztályú sírhelyek esetében  különbözik. Az árak temetőnként és kategóriánként eltérőek, 8.225 Ft és 61.520 Ft között mozognak.