Január 18-a az iskolakezdés halasztásával kapcsolatos kérelmek leadásának határideje
Oktatás
2023. jan. 16.

Január 18-a az iskolakezdés halasztásával kapcsolatos kérelmek leadásának határideje

Január 18-ig lehet kérelmeznie indokolt esetben a szülőknek, hogy gyermekük még egy nevelési évet az óvodában tölthessen.

Az iskolai halasztást kizárólag egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérelmezni. Azonban ha a gyermek a tárgyév augusztus 31. napjáig betölti a 7. életévét is, abban az esetben a tankötelezettség elkezdése tovább már nem halasztható. A kérelemhez szükséges nyomtatványok elérhetőek és letölthetőek az Oktatási Hivatal honlapjáról, a www.oktatas.hu oldalról.

„Már nem itt helyben, hanem az Oktatási Hivatal bírálja el a kérelmeket. Mellé ha van SNI-ről, BTMN-es helyzetről papír, érdemes csatolni, hogy minél átfogóbb képet kapjanak azok a szakemberek a gyerekekről, akik meghozzák a döntést ebben az ügyben. Nem csak elektronikusan, ügyfélkapun keresztül lehet ezeket elintézni, hanem postai úton, hagyományos módon is el lehet indítani a kérelmet. Én javaslom az elektronikus úton való kommunikációt az Oktatási Hivatallal, egyszerűbb, könnyebb, gyorsabb” - mondta Szaniszló Károly, köznevelési, művelődési és településfejlesztési ügyintéző.

Nagyon fontos tudni, hogy amennyiben az Oktatási Hivatal pozitívan bírálja el a kérelmet, a szülő nem hagyhatja figyelmen kívül a határozatot, illetve a szakértői bizottság véleményét. Ezekkel ellentétes módon nem írathatja be gyermekét az iskolába. A helyi óvodákban a pedagógusok is segítenek a tanácsadásban és a kérelem kitöltésében is.

„Úgy vettük észre az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy sem több, sem kevesebb a kérelem, mint azelőtt, amikor nem ebben a formában történt a beiratkozás, illetve a további egy évre való óvodai nevelés. A szülők általában tanácsot kérnek tőlünk. Minden csoportban számon tartjuk, hogy ki az a kisgyerek, aki már iskolaköteles” - nyilatkozta Szádeczki Mónika, az Ózdi Városi Óvodák Katona József Úti Tagóvodájának óvodapedagógusa, intézményvezető helyettese.

Amennyiben ezt a lehetőséget szeretnék a szülők igénybe venni, nagyon figyeljenek a határidő betartására, hiszen pótlásra január 18-a után már nem lesz lehetőség.