„Isten, áldd meg a magyart!...” – a Magyar Kultúra Napjára készülnek Ózdon
Kultúra
2023. jan. 20.

„Isten, áldd meg a magyart!...” – a Magyar Kultúra Napjára készülnek Ózdon

Városunkban idén rendhagyó módon emlékeznek meg a Himnusz születésnapjáról. „A Művelődésért” kitüntető díjakat is átadják. A kulturális műsort január 23-án láthatják a városi televízióban.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Idén formabontó módon kerül megrendezésre a nemzeti összetartozást és gyökereink fontosságát, kulturális hagyományaink ápolását méltató rendezvény. Az energiaválság okozta kényszer-intézkedések ideiglenesen kulcsra zárták az Olvasó patinás épületét, de nem korlátozták a kultúra iránt elhivatott szakembereket abban, hogy külsőségekben szerényebb kivitelezéssel, de lelkiekben még erősebben kiálljanak a kultúra mellett.

„Az ÓMÉK vezetősége idén is fontosnak tartotta azt, hogy megemlékezzünk a Magyar Kultúra Napjáról. Köztudott, hogy a telephelyeink nyitvatartása jelen pillanatban szünetel, így az Olvasóban nem tudtuk megrendezni a hagyományok szerint ezt az ünnepséget. De szerencsére van egy televíziós ágazatunk, és ennek segítségével itt a stúdióban rendezzük meg most ezt az ünnepet. Vendégeket, érdeklődőket, képviselőket ide ugyan nem tudtunk hívni, de az idén is 2023-ban két kategóriában átadjuk „A Művelődésért” kitüntető díjat” - emelte ki Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Előre egyeztetett műsorok, amelyeket a városi televízió segítségével egy kultúra-napi blokkban megtekinthetnek a városlakók, stúdióépítés és a szokásosnál több egyeztetés és ötletelés előzte meg a hétfőre, január 23-ára műsorra tűzött megemlékezést.

„Élőben sokkal jobb előadni, viszont stúdió körülmények között nagyobb biztonságot nyújt az, hogy többször el lehet énekelni, újra lehet venni egyes részeket. És ezt profi módon, vannak profi emberek, akik ezt meg tudják szerkeszteni, hogy a nézők még jobb minőségben tudják élvezni” - mondta Mészáros-Varga Judit, az ÓMI Zenés Színház énekese.

A felvétel ünnepi köszöntőt, kulturális csemegét és természetesen „A Művelődésért” kitüntető díjak átadását is magában foglalja.

A 2023-as évben nemcsak a helyszín változott meg, hanem a díjazás elve is. Ebben az esztendőben ugyanis az ÓMÉK Nonprofit Kft. vezetése nem élt a javaslattétel lehetőségével, hanem kijelölés útján osztotta ki Demes Ferenc László Mag elnevezésű kisplasztikáját. Hogy kik kapták a díjat és miért, megtudhatják január 23-án hétfőn 19 óra 30 perckor, ekkor tűzi műsorra az Ózdi Városi Televízió a Magyar Kultúra Napi műsorát.