A város nyolcadikos diákjai megírták a központi írásbeli felvételi vizsgát
Oktatás
2023. jan. 21.

A város nyolcadikos diákjai megírták a központi írásbeli felvételi vizsgát

Szombaton írták meg a nyolcadikosok a központi felvételit. A SZIKSZI-ben közel 200 diák izgult a feladatsorok elkészítésekor. Több tárgyból is vizsgát tettek a tanulók.

Fél tíz körül már gyülekeztek a nyolcadikos diákok és az őket kísérő családtagok a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban. A gyerekek a központi felvételi megírására érkeztek. Két tárgyból, magyarból és matematikából kérték őket számon. A korábbi évekhez képest idén néhány apróbb változás történt az eljárás kivitelezésében. Így például idén már nem kell garantálni a maximum 10 főt a tantermekben, kicsit magasabb létszámban is be lehetett ültetni a tanulókat.

„A Szikszi-be január 26-án lehet bejönni vagy szülővel, vagy nyilván a tanuló, megnézni a feladatlapját. Erről 27-én délután 16.00 óráig tehet észrevételt írásban. Illetve a következő fontos időpont a február 6. lesz, amikor az értékelő lapokat elvihetik az intézményből. A következő állomás pedig a szóbeli lesz február 28-án a Szikszi-ben, kedden” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A központi eljárás egyik mérföldköve az írásbeli vizsga. A középiskola előtt álló tanulók szinte mindegyike átesik ezen, egy diák életében ez az első nagyobb megmérettetés. Az általános iskolák nyolcadikosai már hónapok óta tudatosan készülnek erre az alkalomra.

„Az iskolánk rendezett felvételi előkészítőt magyarból és matekból is, oda jártam. Illetve hónapokon keresztül magántanárt is igénybe vettem, hogy még pluszban készüljek” - nyilatkozta Miklós Manna Médea.

Az izgatott felvételizőknek az intézmény jelenlegi tanulói is segítettek. Bordó nyakkendőben igazították el a vizsgára váró nyolcadikosokat. Tőlük tudhatták meg a diákok azt, hogy melyik teremben lesznek majd. Ott pedig az intézmény szaktanárai, mint felügyelő pedagógusok adtak információkat az írásbeli menetéről. A feladatok megoldására kétszer 45 perc állt rendelkezésre.