Jól halad az óvodaépítési projekt
Fejlesztés
2023. jan. 26.

Jól halad az óvodaépítési projekt

Bejárást tartottak a terület, az intézmény és a kivitelező cég képviselői a Kazinczy Ferenc úton épülő óvodánál. Jól halad a munka, a tervek szerint jövő év elejére mindennel elkészülnek.

Folyamatosan zajlik a munka a Kazinczy Ferenc út mellett. A beruházás az Országos Óvodaépítési Programnak köszönhetően indult el. Kezdetben több, előre nem látható nehézség is hátráltatta a kivitelezőket még a tereprendezés során, amelyeket sürgősen meg kellett oldaniuk a munkálatok megkezdése előtt. Ezek mindegyikét sikerült elvégezniük, így mostanra már egy látványosabb szakaszába érkezett az építkezés. A nagy változás miatt a terület, az intézmény és a kivitelező cég képviselői bejárást tartottak a helyszínen.

„Magyarország Kormánya által biztosított óvodaépítési programnak köszönhetően a Magyar Katolikus Egyház egy új óvoda épülettel gazdagítja a Falu városrészt. Jelenleg az Alkotmány úton működik ez az intézmény, és a négy csoportszobás új épületbe várhatóan jövő év elején költözik majd az óvoda, ez az intézmény. Nagy örömünkre szolgál az, hogy egy ilyen új oktatási-nevelési intézménnyel gazdagodik a Falu városrész” - hangsúlyozta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

A szakemberek csiszolt téglát, más néven okos téglát használtak a falakhoz. Ennek jobb a hőszigetelő képessége, stabilabb és időtállóbb a hagyományosnál. Emellett felrakni is jelentősen gyorsabban tudják.

„Jelenleg az épületnek a pilléreit vasaljuk, zsaluzzuk és betonozzuk, majd azt követően a födém vasalása következik, illetve a hátsó koszorúknak, majd a tetőszerkezetnek a ráhelyezése” - nyilatkozta Kisbenedek Olivér, építésvezető.

A szeglemezes tetőszerkezetet daruzással fogják felhelyezni. Ez nagyjából két-három nap alatt el is készül majd, előtte azonban számos teendő vár a szakemberekre. A résztvevők körbejárták a területet. A falaknak köszönhetően már megelevenedett a tervrajz, így jobban lehetett látni, mi hol kap majd helyet.

„Sokat járunk ki a gyerekekkel is sétálni. Ők is érdeklődnek, hogy milyen lesz az új óvodájuk. Egyelőre még csak elképzelni tudjuk, de majd ha a tető rajta lesz és a nyílászárók benne lesznek, akkor már a gyerekek is jobban fogják látni, hogy melyik csoportba is fognak járni, és milyen szép óvodájuk lesz” - mondta Vassné Gérecz Gabriella, a II. János Pál Néri Szent Fülöp Katolikus Óvoda vezetője.

A tervek szerint jövő év elején már elkészül az intézmény. Az időjárás jelenleg kedvez a szakembereknek, így igyekeznek a következő nagy esőzés előtt minél nagyobb tempóban haladni, hogy ütemterv szerint kerülhessen helyére a tetőszerkezet.